Sestavine za cvetačni narastek:
- 200 g cvetače
- 100 g sladke smetane (lahko tudi kisle)
- voda za kuhanje in pranje
- sol in poper po okusu
- pol večje ali majhna rdeča čebula
- strok česna
- žlica olja
- 2 jajci
- ščep muškatnega oreščka
- žlica naribanega parmezana
- maslo za premazovanje pekača
PREBERITE TUDI: RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev
Postopek za izdelavo cvetačnega narastka:
1) Cvetačo dobro operemo in jo razdelimo na manjše cvete. V kozico natočimo vodo, ki jo solimo, in ko se ta segreje, cvetačo denemo v vodo ter pustimo, da počasi vre 5 do 7 minut.
2) Medtem na deski za rezanje narežemo čebulo in česen na poljubno velike kose.
3) Ko se je cvetača pokuhala, ji odlijemo vodo.
4) Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo žlico olja ter na olju popražimo česen in čebulo. Toliko, da čebula postekleni. Pazimo, da se česen ne zažge in rahlo solimo.
5) Nato v ponev dodamo pokuhano cvetačo, ki jo le malenkost popečemo, da ob robovih malo porjavi. Ponev nato odstavimo in pustimo.
6) Medtem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. V skledo ubijemo 2 jajci, jima dodamo smetano, sol in poper po okusu ter muškatni orešček.
7) Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, dokler se zmes ne speni.
8) Pekač namastimo ter vanj zložimo oziroma stresemo popečeno cvetačo s čebulo in česnom. Čezenj nato prelijemo jajčno mešanico. S pekačem rahlo potolčemo ob pult, da jajčna mešanica pride do dna in se zrak dvigne na površje. Vse skupaj le še potresemo z žlico parmezana.
9) Nato pekač potisnemo v pečico in narastek pečemo 20 do 25 minut pri 180 stopinj Celzija.
PREBERITE TUDI: Izjemno živilo, ki znižuje holesterol in krvni sladkor ter skrbi za dobro prebavo (+slasten recept)
Narastek zadostuje kot priloga za dve osebi, kot samostojna jed pa za eno osebo.
Še več okusnih receptov najdete tukaj.