Sestavine za cvetačni narastek:
- 200 g cvetače
- 100 g sladke smetane (lahko tudi kisle)
- voda za kuhanje in pranje
- sol in poper po okusu
- pol večje ali majhna rdeča čebula
- strok česna
- žlica olja
- 2 jajci
- ščep muškatnega oreščka
- žlica naribanega parmezana
- maslo za premazovanje pekača
Postopek za izdelavo cvetačnega narastka:
1) Cvetačo dobro operemo in jo razdelimo na manjše cvete. V kozico natočimo vodo, ki jo solimo, in ko se ta segreje, cvetačo denemo v vodo ter pustimo, da počasi vre 5 do 7 minut.
2) Medtem na deski za rezanje narežemo čebulo in česen na poljubno velike kose.
3) Ko se je cvetača pokuhala, ji odlijemo vodo.
4) Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo žlico olja ter na olju popražimo česen in čebulo. Toliko, da čebula postekleni. Pazimo, da se česen ne zažge in rahlo solimo.
5) Nato v ponev dodamo pokuhano cvetačo, ki jo le malenkost popečemo, da ob robovih malo porjavi. Ponev nato odstavimo in pustimo.
6) Medtem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. V skledo ubijemo 2 jajci, jima dodamo smetano, sol in poper po okusu ter muškatni orešček.
7) Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, dokler se zmes ne speni.
8) Pekač namastimo ter vanj zložimo oziroma stresemo popečeno cvetačo s čebulo in česnom. Čezenj nato prelijemo jajčno mešanico. S pekačem rahlo potolčemo ob pult, da jajčna mešanica pride do dna in se zrak dvigne na površje. Vse skupaj le še potresemo z žlico parmezana.
9) Nato pekač potisnemo v pečico in narastek pečemo 20 do 25 minut pri 180 stopinj Celzija.
Narastek zadostuje kot priloga za dve osebi, kot samostojna jed pa za eno osebo.
Še več okusnih receptov najdete tukaj.