KUHALNICA: Cvetačni narastek

Cvetačni narastek je zelo okusna jed, ki lahko služi kot priloga ali kot samostojna jed. Jed ostane sočna in rahla, pripravljena je precej hitro in preprosto. Poskusite!
Cvetačni narastek (Foto: Oblizniprste.si)
Cvetačni narastek (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za cvetačni narastek:

  • 200 g cvetače
  • 100 g sladke smetane (lahko tudi kisle)
  • voda za kuhanje in pranje
  • sol in poper po okusu
  • pol večje ali majhna rdeča čebula
  • strok česna
  • žlica olja
  • 2 jajci
  • ščep muškatnega oreščka
  • žlica naribanega parmezana
  • maslo za premazovanje pekača

 

Postopek za izdelavo cvetačnega narastka:

1) Cvetačo dobro operemo in jo razdelimo na manjše cvete. V kozico natočimo vodo, ki jo solimo, in ko se ta segreje, cvetačo denemo v vodo ter pustimo, da počasi vre 5 do 7 minut.

2) Medtem na deski za rezanje narežemo čebulo in česen na poljubno velike kose.

3) Ko se je cvetača pokuhala, ji odlijemo vodo.

4) Na štedilnik pristavimo ponev, v katero zlijemo žlico olja ter na olju popražimo česen in čebulo. Toliko, da čebula postekleni. Pazimo, da se česen ne zažge in rahlo solimo.

5) Nato v ponev dodamo pokuhano cvetačo, ki jo le malenkost popečemo, da ob robovih malo porjavi. Ponev nato  odstavimo in pustimo.

6) Medtem prižgemo pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. V skledo ubijemo 2 jajci, jima dodamo smetano, sol in poper po okusu ter muškatni orešček.

7) Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, dokler se zmes ne speni.

8) Pekač namastimo ter vanj zložimo oziroma stresemo popečeno cvetačo s čebulo in česnom. Čezenj nato prelijemo jajčno mešanico. S pekačem rahlo potolčemo ob pult, da jajčna mešanica pride do dna in se zrak dvigne na površje. Vse skupaj le še potresemo z žlico parmezana.

9) Nato pekač potisnemo v pečico in narastek pečemo 20 do 25 minut pri 180 stopinj Celzija.

 

Narastek zadostuje kot priloga za dve osebi, kot samostojna jed pa za eno osebo.

 

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.