RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K.M. | 16.5.2023
Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate poskusiti 3 slastne jedi iz špargljev, ki smo jih izbrali za vas.
Jedi iz špargljev. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Jedi iz špargljev. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

ŠPARGLJEVA JUHA

Potrebujete:

25 g masla
malo rastlinskega olja
350 g špargljev (narezanih na kolesce)
3 šalotke (drobno narezane)
2 stroka česna (zdrobljena)
2 skodelici špinače
700 ml zelenjavne juhe
Olivno olje, za pokapanje (neobvezno)
Kruh (po možnosti iz kislega testa), za postrežbo

Priprava:

V kozici segrejte maslo in olje in počakajte, da se rahlo spenita. Dodajte narezane šparglje in jih pražite nekaj minut, da se zmehčajo. Odstavite ponev na stran. Medtem dodajte šalotko in česen ter stebla špargljev kuhajte 5-10 minut, dokler se ne zmehčajo. Dodajte še špinačo, prelijte z jušno osnovo, zavrite in nato pretlačite s paličnim mešalnikom. Za konec še začinite po okusu in po potrebi dodajte vročo vodo (če želite manj gosto juho). Po želji pokapajte z oljčnim oljem in postrezite s kruhom iz kislega testa.

ŠPARGLJEVA PITA S ČEDAR SIROM

Potrebujete:

140 g navadne moke
85 g masla (narezanega na kocke)
85 g čedarja ali drugega trdega sira (naribanega)

Za nadev:
5 jajc
175 ml mleka
100 g čedarja ali drugega trdega sira (naribanega)
300 g špargljev (po dolžini prerezanih na pol in razrezanih)

Priprava:

V skledo stresete moko, dodate maslo in s konicami prstov vtirate, dokler ne dobite razdrobljeno testo, podobno krušnim drobtinam. V testo nato dodajte nariban čedar sir in premešajte. Dodajte še 3 žlice hladne vode in gnetite testo toliko časa, da iz njega nastane lepa krogla. Zavijete testo v prozorno folijo in ga ohladite v hladilniku (postavitega v hladilnik za 5 minut). Z maslom namažite primeren pekač.

Medtem pečico segrejte na 180C. Delovno površino, na kateri boste razvaljali testo, pa rahlo potresite z moko, nato razvaljajte testo in obložite pekač. Postavite v zamrzovalnik za 20 minut, nato pekač obložimo še s peki papirjem, napolnite s fižolom in pecite 15 minut. Odstranite fižol in papir, nato pa pekač za 10 minut vrnite v pečico.

Medtem pripravite še nadev: jajca stepite, dodajte mleko in ponovno stepajte. Polovico naribanega sira potresite po pekaču, nato dodajte šparglje, jajčno mešanico in preostali sir. Vse skupaj pecite v spodnji polovici pečice 30-35 minut oziroma, dokler se jajčna mešanica ne strdi.

KREMASTE TESTENINE S ŠPARGLJI

Potrebujete:

1 šopek špargljev
100 ml smetane (lahko tudi več)
2 stroka česna (ohranite cela)
50 g parmezana
250 g tagliatelle testenin

Priprava:

Najprej narežite šparglje na manjša kolesca in jih kuhajte v slani vodi cca 5 minut. V kozici segrejte smetano in česen ter dodajte skuhane šparglje. Zmešajte s paličnim mešalnikom - mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Vmest skuhajte tudi testenine po navodilih na embalaži in jih kuhane na koncu dobro zmešajte z zmesjo iz špargljev in smetane. Nato posujte še s parmezanom (parmezan lahko po želji dodate že v smetano).

Pa dober tek!

VIR: https://www.bbcgoodfood.com/

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Recept: Ocvirkovka ali špehovka

Ocvirkovka ali špehovka, je bila včasih pogosto na mizi...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.