KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z mislimi prestavita v praznične zimske mesece. Tudi, če medenjake pečem sredi poletja. Ta omamni vonj in mehka sredica pa sta kot zanalašč za posladkati se ob kaki dobri kavici ali čajčku. Primeri pa so tudi kot ”home made” ali po slovensko doma narejeno darilo za naše najdražje.
Mehki in slastni medenjaki (Foto: Oblizniprste.si)
Mehki in slastni medenjaki (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mehki medenjaki – sestavine:
550 g moke
170 g sladkorja v prahu
150 g masla ali margarine
2 žlički sode bikarbone
2 jajci
160 g medu
2 žlički cimeta
oreščki za okrasitev

Mehki medenjaki – postopek:
Najprej segrejemo med in ga pustimo, da se ohladi. Segrejemo ga samo v primeru, da ni v tekočem stanju, saj ga drugače težko pregnetemo z ostalo maso.

Med tem v posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, cimet in sodo.

Nato dodamo še maslo, jajca in med in vse skupaj dobro pregnetemo.

Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo ali pa jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro počivat v hladilnik. Lahko tudi dalj časa.

Po 1 uri pečico prižgemo na 180° C. Nato na pekač postavimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko malo povečajo.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo največ 15 minut.

Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.