KUHALNICA: Novoletna jelka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 23.12.2024
Popestrite decembrske dni z okusnimi in prazničnimi dobrotami. Pripravite za svoje najdražje okusno novoletno jelko, navdušeni bodo!
Novoletna jelka z nadevom iz orehov in hokaido buče (foto: Fala)
Novoletna jelka z nadevom iz orehov in hokaido buče (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
38 dag moke
4 dag sladkorja
4 dag kisle smetane
6 dag masla
1 jajce
1 rumenjak
1 mala žlička soli

Nadev:
10 dag orehov
10 dag pireja iz hokaido buče
1 beljak
5 dag sladkorja
Pomarančna lupinica
Sok polovice pomaranče

Stepeno jajce za premaz
Kandirano sadje in sladkorčki za okras

Priprava:
Nadev: hokaido bučo razrežemo na četrtine, odstranimo semena in pečemo v pečici pri 240 °C približno pol ure, da se povsem zmehča in z lahkoto ločimo meso od lupine. V potrebno količino vročega bučnega pireja primešamo mlete orehe. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja. Sneg, pomarančno lupinico in sok vmešamo v mlačen nadev in do konca ohladimo.

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo lističe masla in mešamo toliko časa, da testo odstopa od posode. Zatem posodo s testom pokrijemo s folijo,da se med vzhajanjem ne bi izsušilo in jo prestavimo na toplo.

Vzhajano testo pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato ga čim bolj na tanko razvaljamo, izrežemo tri smrečice v velikosti pekača. Prvo smrečico iz testa položimo na pekač na peki papir in premažemo s polovico nadeva. Čez nadev položimo drugo plast testa, jo premažemo z nadevom in prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Z ostrim nožem dokončamo oblikovanje jelke. Z obeh strani razrežemo na enako široke trakove (sredine okrog debla ne prerežemo), da dobimo veje in spodaj deblo. Vsako od vej z vsemi plastmi testa skupaj večkrat zavrtimo okrog svoje osi. Jelko še premažemo s stepenim jajcem in okrasimo s kandiranim sadjem in sladkorčki. Okrašeno jelko damo še enkrat vzhajati za približno dvajset minut, nato jo spečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 °C, da dobi lepo barvo.

Za snežno idilo jelko še potresemo z mletim sladkorjem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.