KUHALNICA: Novoletna jelka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 30.12.2025
Popestrite decembrske dni z okusnimi in prazničnimi dobrotami. Pripravite za svoje najdražje okusno novoletno jelko, navdušeni bodo!
Novoletna jelka z nadevom iz orehov in hokaido buče (foto: Fala)
Novoletna jelka z nadevom iz orehov in hokaido buče (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
38 dag moke
4 dag sladkorja
4 dag kisle smetane
6 dag masla
1 jajce
1 rumenjak
1 mala žlička soli

Nadev:
10 dag orehov
10 dag pireja iz hokaido buče
1 beljak
5 dag sladkorja
Pomarančna lupinica
Sok polovice pomaranče

Stepeno jajce za premaz
Kandirano sadje in sladkorčki za okras

Priprava:
Nadev: hokaido bučo razrežemo na četrtine, odstranimo semena in pečemo v pečici pri 240 °C približno pol ure, da se povsem zmehča in z lahkoto ločimo meso od lupine. V potrebno količino vročega bučnega pireja primešamo mlete orehe. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja. Sneg, pomarančno lupinico in sok vmešamo v mlačen nadev in do konca ohladimo.
 
Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo lističe masla in mešamo toliko časa, da testo odstopa od posode. Zatem posodo s testom pokrijemo s folijo,da se med vzhajanjem ne bi izsušilo in jo prestavimo na toplo.

Vzhajano testo pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato ga čim bolj na tanko razvaljamo, izrežemo tri smrečice v velikosti pekača. Prvo smrečico iz testa položimo na pekač na peki papir in premažemo s polovico nadeva. Čez nadev položimo drugo plast testa, jo premažemo z nadevom in prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Z ostrim nožem dokončamo oblikovanje jelke. Z obeh strani razrežemo na enako široke trakove (sredine okrog debla ne prerežemo), da dobimo veje in spodaj deblo. Vsako od vej z vsemi plastmi testa skupaj večkrat zavrtimo okrog svoje osi. Jelko še premažemo s stepenim jajcem in okrasimo s kandiranim sadjem in sladkorčki. Okrašeno jelko damo še enkrat vzhajati za približno dvajset minut, nato jo spečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 °C, da dobi lepo barvo.

Za snežno idilo jelko še potresemo z mletim sladkorjem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila e...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.