KUHALNICA: Orehova potica s hruškami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 16.12.2016
Božič brez potice, ni pravi božič. Letos svoje domače in prijatelje presenetite z nekoliko drugačno potico. Odlična je!
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
50 dag moke
9 dag kisle smetane
9 dag masla
7 dag kislega testa
8 dag sladkorja
4 rumenjaki
3 male žličke soli

Nadev:
60 dag olupljenih hrušk
45 dag orehov
5 dag sladkorja
2 žlici meda
2 beljaka

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, kislo testo, rumenjaka, sladkor, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo raztopljeno maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanem pripravimo nadev. Olupljene in na koščke narezane hruške dušimo na ognju toliko časa, da se povsem zmehčajo in izhlapi odvečna voda. Med hruške vmešamo mlete orehe in dve žlici meda in na ognju mešamo še nekaj minut, nato odstavimo in ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev ter tega ohladimo do konca.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Potico položimo v pomaščen pekač in postavimo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo pri 175 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alu folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti. Čez nekaj minut, ko je nekoliko odstopila od modela, jo stresemo iz pekača in ohladimo do konca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

KUHALNICA: Obrnjena ananasova torta

Obrnjena ananasova torta je naravnost božanskega okusa ...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Iz Jožičine kuhinje: Linške oči

Jožica tokrat predstavlja enostaven in slasten recept z...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih ...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.