Posebna potica – sestavine Za testo 400 g mehke moke
21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
1 majhna žlička kristalnega sladkorja
ščepec soli
75 g margarine
70 g kristalnega sladkorja
120 ml mleka
1 velika žlica kisle smetane
1 jajce
Za nadev 50 g mletih orehov
50 g nasekljanih orehov
100 g mletih lešnikov
2 jabolki (160 g)
50 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 jajce
limonina lupinica (po okusu)
2 veliki žlici ruma
Za premaz in posip
1 rumenjak
sladkor v prahu ( po okusu)
Posebna potica – postopek Najprej v mlačnem mleku razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da kvas naraste. Margarino zmehčamo, lahko jo tudi rahlo stopimo. Ko kvas naraste, iz vseh sestavin za testo, le -tega zamesimo.
Testo pustimo na toplem, da vzhaja in naraste.
Med tem časom pripravimo nadev. Naribamo jabolka, razžvrkljamo jajce in skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo na pribl. debeline 3 mm.
Testo premažemo z nadevom, zvijemo v rolado in ga prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Rolado prerežemo po dolgem (režemo do dna), vendar na začetku pustimo pribl. 2 cm nerazrezano, da se nam kasneje ne bo razprla.
Polovički potice ovijemo eno okoli druge in premažemo z rumenjakom.
Potico pustimo še cca 20 minut na toplem, da še malo vzhaja. Po 20 minutah jo položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jo cca 40 do 45 minut oz. po občutku.
Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.
Postavimo jo na hladno in pustimo, da se ohladi. Prijetno sladkanje!
Recept s fotografijami postopka boste našli tukaj.