KUHALNICA: Posebna potica

Ta potica je res nekaj posebnega, saj ji njen izgled ne daje videz klasične potice. Kakor oblika, je tudi njen okus poseben, še posebej zaradi nadeva, ki je mešanica orehov, lešnikov in jabolk. Skratka, je preprosta in enkratna!
Posebna potica (foto: OblizniPrste.si)
Posebna potica (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Posebna potica – sestavine
Za testo
400 g mehke moke
21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
1 majhna žlička kristalnega sladkorja
ščepec soli
75 g margarine
70 g kristalnega sladkorja
120 ml mleka
1 velika žlica kisle smetane
1 jajce

Za nadev
50 g mletih orehov
50 g nasekljanih orehov
100 g mletih lešnikov
2 jabolki (160 g)
50 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 jajce
limonina lupinica (po okusu)
2 veliki žlici ruma
Za premaz in posip
1 rumenjak
sladkor v prahu ( po okusu)

Posebna potica – postopek
Najprej v mlačnem mleku razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da kvas naraste. Margarino zmehčamo, lahko jo tudi rahlo stopimo. Ko kvas naraste, iz vseh sestavin za testo, le -tega zamesimo.

Testo pustimo na toplem, da vzhaja in naraste.

Med tem časom pripravimo nadev. Naribamo jabolka, razžvrkljamo jajce in skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.

Vzhajano testo razvaljamo na pribl. debeline 3 mm.

Testo premažemo z nadevom, zvijemo v rolado in ga prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Rolado prerežemo po dolgem (režemo do dna), vendar na začetku pustimo pribl. 2 cm nerazrezano, da se nam kasneje ne bo razprla.

Polovički potice ovijemo eno okoli druge in premažemo z rumenjakom.

Potico pustimo še cca 20 minut na toplem, da še malo vzhaja. Po 20 minutah jo položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jo cca 40 do 45 minut oz. po občutku.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.

Postavimo jo na hladno in pustimo, da se ohladi. Prijetno sladkanje!

Recept s fotografijami postopka boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.