KUHALNICA: Špageti iz buče špagetarice

Buča špagetarica dozori v jeseni in v sebi skriva pravo posebnost. V bistvu po zunanjosti ni nič kaj drugačna od ostalih buč, tudi ko je razpolovimo, nam še ne pokaže svoje posebnosti. Šele ko jo skuhamo, se nam razodene v vsej svoji lepoti in posebnosti. Njeno meso se spremeni v slastne špagete.
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Špageti iz buče špagetarice – sestavine za 6 oseb:

  • buča špagetarica 2300 g
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • cca. 300 ml vode
  • 1 žlica masla
  • 3 večji stroki česna
  • šopek svežega peteršilja
  • naribana limonina lupinica
  • sok pol limone
  • sveži čili

 

Špageti iz buče špagetarice – postopek:

Celo bučo operemo in očistimo morebitnih smeti. Da nam pri rezanju ne bi polzela iz rok, jo obrišemo do suhega. Bučo lahko prerežemo na dva načina: po širini ali po dolžini. Sama raje izberem rezanje po širini. Ker ima buča izredno trdo lupino, jo je zelo težko prerezati in pri tem moramo biti zelo pazljivi, da nam nož ne zdrsne in nas poreže. Če je mogoče, to delo raje prepustite močnejšim moškim rokam. Nato bučo s pomočjo žlice očistimo mehkega tkiva in semenk. Semena lahko v pečici posušimo in jih uporabimo za zobanje ali jih shranimo za semena.

Očiščeni polovici buče špagetarice solimo, popramo in pokapljamo z olivnim oljem.

V pekač nalijemo vodo, toliko da je bo približno 2 cm v višino in nato vanj položimo bučni polovici in sicer tako, da je prerezana stran obrnjena navzdol. Buči v pari pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, 40 minut.

Po 40-ih minutah so buče ravno dovolj mehke, da z vilico z lahkoto prebodemo olupek. Buče ne smemo prepeči oz. ne smejo biti premehke, kajti njeni špageti so najboljše v al dente izvedbi. Po pečenju jih vzamemo iz pekača, jih obrnemo tako, da je prepolovljena stran obrnjena navzgor in jo na parih mestih z vilico na rahlo prebodemo. Pustimo jo cca. 15 minut, da se “umiri” in nekoliko ohladi.

Sedaj se začne najbolj vznemirljivi del postopka. Med pečenjem se je meso buče spremenilo v vlakna, ki jih s pomočjo vilice odluščimo od olupka in kar naenkrat imamo pred seboj čudovite špagete. Meso postrgamo vse do lupine.

Buča špagetarica je dokaj izdatna in tako smo dobili zajeten kup bučnih špagetov.

Naprej delamo enako kot s kuhanimi jajčnimi špageti. Izbrati moramo na kakšen način jih želimo pripraviti. Izberemo lahko bolognese omako, smetanovo omako, tržaško omako …, lahko jih v družbi paradižnika in sira popečemo v pečici. Bučne špagete je možno pripraviti na slani ali sladki način, zato je iz njih možno peči tudi sladke pite.

Ker je meni zelo drag okus bučnih špagetov s tržaško omako, jih bom tudi sedaj pripravila na ta način. Od maščobe sem izbrala maslo, ker zelo lepo poudari okuse. Na žlici masla na kratko popražimo česen, ki ga lahko stisnemo ali drobno nasekljamo.

Nato dodamo bučne špagete, naribano limonino lupinico, na drobno nasekljan sveži peteršilj in sok pol limone. Solimo in popramo po okusu. Na rahlo premešamo.

Dodamo še nasekljan sveži čili. Če ne prenesemo pekoče hrane, lahko čili izpustimo.

Na kratko pregrejemo in postrežemo. Zraven se poda skleda paradižnikove ali zelene solate.

 

Celoten postopek s fotografijami najdete tukaj.

Še več okusnih receptov pa boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.