Prisrčni in okusni velikonočni zajčki bodo razveselili tako otroke kot odrasle.
Potrebujemo: 60 ml mleka, 1 zavitek suhega kvasa, 75 g sladkorja, 400 g moke, 250 g skute, 1 jajce, žlička pomarančne arome, ščepec soli, 75 g mehkega masla, rozine za okras, sladkor za posip.
Mleko segrejemo toliko, da je mlačno. Kvas stopimo v mleku. Dodamo žličko sladkorja in moke. Pustimo, da vzhaja.
V posodi zmešamo moko, skuto, jajce, sladkor, pomarančno aromo in ščepec soli.
Dodamo mleko s kvasom in vse gnetemo v kuhinjskem robotu oziroma z ročnim mešalnikom. Dodamo še maslo in testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno ter se lepo loči od posode. Če je treba, dodamo še nekaj moke.
PREBERITE TUDI: Bodite pozorni: Ni vseeno, kakšna jajca kupite! Kvašeno testo pustimo pokrito vzhajati na toplem 45 minut.
Pekač obložimo s peki papirjem. Testo na rahlo pomokani delovni površini z rokami pregnetemo in ga nato razvaljamo okoli 1 cm debelo. Iz testa z modelčkom v obliki zajčka izrežemo piškote.
Zajčke položimo na pekač, jih okrasimo z rozinami za oči, pri nekaterih zarežemo ušesa in jih posipamo z malo sladkorja.
Nato zajčke pustimo vzhajati še enkrat za 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C. Velikonočne zajčke pečemo v ogreti pečici na srednjem vodu od 10 do 12 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Vzamemo jih ven in jih ohladimo.
Nasvet Zajčke lahko pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, tako bodo namreč dobili lepo rumeno barvo. Za okrasitev je primeren tudi grobo zrnati sladkor.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.