Zelenjava iz voka – sestavine za 4 osebe:
- 8 g kokosove maščobe
- 1 šalotka (ali manjša čebula)
- sol
- 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
- poper
- 1 kg različne zelenjave (na primer: paprika, feferoni, bučke in drugo)
- 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
- 1 jedilna žlica paradižnikove omake
- 3 vejice peteršilja
Zelenjava iz voka – postopek:
1) Šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo; zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na poljubne oblike (sama sem pri receptu uporabila zamrznjeno zelenjavo, ki smo jo shranili za ozimnico); peteršilj operemo in sesekljamo.
2) V segret vok damo kokosovo maščobo in ko se raztopi na njej najprej na hitro prepražimo šalotko, ki jo tudi solimo, nato dolijemo malo vode in jo še kakšno minuto dušimo.
3) Šalotki dodamo zelenjavo in jo solimo. Vse skupaj premešamo in počakamo, da zelenjava “spusti” vodo (pri zamrznjeni zelenjavi jo je kar veliko). Če ugotovimo, da je vode premalo, da bi se zelenjava skuhala dolijemo toliko vode, da je skoraj vsa zelenjava prekrita. Zelenjavo kuhamo toliko časa, dokler se le-ta ne zmehča in vsa voda izpari, med tem pa jo večkrat premešamo.
4) Zelenjavi med kuhanjem dodamo poper in mleto sladko rdečo papriko (če je potrebno jo tudi dosolimo po okusu). Ko se zelenjava zmehča in skoraj vsa voda izpari iz voka dodamo še paradižnikovo omako, balzamični kis in peteršilj.
5) Zelenjavo kuhamo še toliko časa, kolikor se nam zdi potrebno. Lahko pustimo, da vsa tekočina izpari, lahko pa si pustimo še malo “omake”.
Naj vam tekne!
Še več okusnih receptov najdete tukaj.