Sestavine za zrezke v kremni omaki s šampinjoni za 3 osebe:
3 večji zrezki ali 6 manjših (jaz sem uporabila svinjsko meso)
olje, kokosova maščoba ali svinjska mast
1 velika čebula
250 g šampinjonov
1 žlica moke
šopek peteršilja
1 dl smetane za kuhanje
sol, poper
Postopek za zrezke v kremni omaki s šampinjoni:
Zrezke speremo in osušimo, nato pa jih položimo na desko, posolimo in popopramo in stolčemo s kuhinjskim kladivom. V posodo damo maščobo in ko se segreje, nanjo položimo zrezke, da se na hitro zapečejo. Po nekaj minutkah jih obrnemo, da porjavijo še na drugi strani. Potem jih vzamemo iz posode in zložimo na večji krožnik ali v drugo posodo ter pokrijemo.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Gosti jagodni sok Na isti maščobi, kot smo popekli zrezke, prepražimo sesekljano čebulo. Po potrebi dodamo še malo maščobe, jaz pa rada dolijem kakšno žličko vode, da se čebula ne prijema in že začne nastajati okusna omakica. Medtem očistimo in operemo šampinjone in jim odrežemo konice beta, nato pa jih narežemo na lističe. Ko je čebula popražena, jih dodamo v posodo in solimo po okusu.
Kuhamo približno 10 minut, da šampinjoni spustijo tekočino in začnejo postajati temnejši, nato pa v posodo vrnemo zrezke. Ne pozabimo na tekočino, ki se je nabrala na krožniku. Dolijemo še približno 1 dl vode.
Zrezki v omaki naj se kuhajo okoli 10 minut, nato pa dodamo moko: v skodelico damo žlico moke in ji prilijemo 2 žlici vode ter premešamo, da nastane gosta pasta. Dolijemo še malo vode in spet premešamo, da se nekoliko razredči, potem pa jo vlijemo v omako in premešamo. Kuhamo nadaljnjih 10 minut.
Na koncu zrezki v omaki potrebujejo le še malo smetane za kuhanje, da bo jed bolj kremasta. Dolijemo jo in premešamo, nato pa za piko na i dodamo še sesekljan šopek peteršilja, ki ga vmešamo v omako.
Zrezki v omaki s šampinjoni so pripravljeni. Naj vam teknejo!
Še več okusnih receptov najdete tukaj.