Potrebujete:
1 kg primerno zrelih jagod
1 kg sladkorja
1 l vode
sok 1/2 limone
Priprava:
Jagode najprej dajte na cedilo in jih na hitro pod tekočo vodo splaknite.
Nato jim odstranite peclje. Stresite jih v večji lonec, posipajte s sladkorjem in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmeljite v fini gladek pire. Jagodnemu pireju dolijte 1 l vode in vse zavrite na štedilniku.
Nato dodajte sveži sok limone in naj zmerno vre še 5 do 7 minut.
Med tem časom, ko se sok - sirup kuha, segrejte pečico na 110 stopinj in v njej segrevajte jumbo steklenice vsaj 10 minut. Zamaške pa priporočam nove. Polnite vroči sok v vroče steklenice. Pomagajte si z zajemalko in lijakom, ali kar z džezvo, lahko pa si namesto lijaka naredite kar tulec iz peki papirja. Če želite, lahko pene prej odstranite s soka ali ga nalivate čez cedilo. Jaz sem pustila, kar takega, dobila pa sem 2.5 l gostega jagodnega soka, ki se redči z vodo.
Obdrži se celo leto, če steklenice niso dovolj sterilne, bo zdržal krajši čas. Po odprtju ga hranite v hladilniku.
NAMIG: za še bolj intenziven okus lahko dodate gozdne jagode.
Odlično se meša s penečimi vini.
PREBERITE TUUDI: Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med