Kaj je pokazal test zamrznjenih pic?

V zadnjem času je tudi pri nas zelo razširjena ponudba že zamrznjenih pic, katerih priprava je zelo hitra in enostavna. Zveza potrošnikov Slovenije je pod drobnogled vzela osem različnih zamrznjenih pic margerita.
Pica (foto: www.sxc.hu)
Pica (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so povedali, da jih je pri testiranju pic zanimalo predvsem to, ali so senzorične lastnosti takih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni so bili tudi na količino maščobe in soli. Označbe večinoma pohvalno, količine soli in maščobe, če zaužijemo le en kos pice zmerne, opazne razlike pri senzoriki, en sam vzorec je prejel oceno "zelo dobro", 3 "dobro" in 4 "povprečno".

Označbe večinoma pohvalno, velike razlike pri senzoriki
Na ZPS so kot vedno tudi tokrat pozorno preverili označbe.
"Zagotovo k pregledni in čitljivi označbi s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "Sta nas pa na dveh izdelkih `zmotili´ natisnjena italijanska zastava oziroma barve te zastave, iz česar bi lahko potrošnik sklepal, da prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta."

Senzorična ocena je kombinacija delnih ocen petih senzoričnih lastnosti (videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma), ki so jih pri vzorcih pice ocenili strokovnjaki. Strokovnjaki so preverili senzorične lastnosti pečenih pic, videz in vonj pa tudi pri zamrznjenih picah. Senzorične ocene pic so zelo različne.

Je na pici sir, mocarela, morda sirni ali skutni pripravek?
Ste kdaj preverili, ali je na pici res sir oz. mocarela, ali gre morda za sirni ali skutni pripravek? Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg (ali namesto) sira vsebovali mlečni pripravek: sirni ali skutni. Pripravki so zmes različnih sestavin, lahko zgolj nekaj osnovnih (npr. skute ali sira, masla in soli), lahko pa tudi vode, mlečnih beljakovin, škroba, ipd. Prihodnjič pred izbiro preverite seznam sestavin!

Vsebnost maščobe in soli zmerna – a le če zaužijemo en kos pice
Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem.
"Pice so vsebovale zmerno količino maščobe: od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih. Pri picah je običajno glavni vir maščobe sir, nekaj pa jo je lahko tudi v testu," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in nadaljevala: »Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo (in pogosto jo), s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo 3 do 4 grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli, za odrasle je ta 5 g, za otroke pa 3 g."

Od 0,77 do 1,56 evra za pico
Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za pico. Na ZPS so testirali tudi pico brez glutena, vendar ta cena ni upoštevana v zgornjih številkah, saj je njena cena "butična", in sicer 20,5 evra za kilogram (5,74 evrov na pico). ZPS je na visoke cene, izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi do 10-krat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila. 

Izmed preverjenih izdelkov je bil na testu najbolje ocenjen prav najdražji vzorec, ki je tudi edini dobil oceno "zelo dobro" za senzorične lastnosti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.