Kaj je pokazal test zamrznjenih pic?

V zadnjem času je tudi pri nas zelo razširjena ponudba že zamrznjenih pic, katerih priprava je zelo hitra in enostavna. Zveza potrošnikov Slovenije je pod drobnogled vzela osem različnih zamrznjenih pic margerita.
Pica (foto: www.sxc.hu)
Pica (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so povedali, da jih je pri testiranju pic zanimalo predvsem to, ali so senzorične lastnosti takih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni so bili tudi na količino maščobe in soli. Označbe večinoma pohvalno, količine soli in maščobe, če zaužijemo le en kos pice zmerne, opazne razlike pri senzoriki, en sam vzorec je prejel oceno "zelo dobro", 3 "dobro" in 4 "povprečno".

Označbe večinoma pohvalno, velike razlike pri senzoriki
Na ZPS so kot vedno tudi tokrat pozorno preverili označbe.
"Zagotovo k pregledni in čitljivi označbi s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "Sta nas pa na dveh izdelkih `zmotili´ natisnjena italijanska zastava oziroma barve te zastave, iz česar bi lahko potrošnik sklepal, da prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta."

Senzorična ocena je kombinacija delnih ocen petih senzoričnih lastnosti (videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma), ki so jih pri vzorcih pice ocenili strokovnjaki. Strokovnjaki so preverili senzorične lastnosti pečenih pic, videz in vonj pa tudi pri zamrznjenih picah. Senzorične ocene pic so zelo različne.

Je na pici sir, mocarela, morda sirni ali skutni pripravek?
Ste kdaj preverili, ali je na pici res sir oz. mocarela, ali gre morda za sirni ali skutni pripravek? Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg (ali namesto) sira vsebovali mlečni pripravek: sirni ali skutni. Pripravki so zmes različnih sestavin, lahko zgolj nekaj osnovnih (npr. skute ali sira, masla in soli), lahko pa tudi vode, mlečnih beljakovin, škroba, ipd. Prihodnjič pred izbiro preverite seznam sestavin!

Vsebnost maščobe in soli zmerna – a le če zaužijemo en kos pice
Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem.
"Pice so vsebovale zmerno količino maščobe: od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih. Pri picah je običajno glavni vir maščobe sir, nekaj pa jo je lahko tudi v testu," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in nadaljevala: »Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo (in pogosto jo), s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo 3 do 4 grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli, za odrasle je ta 5 g, za otroke pa 3 g."

Od 0,77 do 1,56 evra za pico
Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za pico. Na ZPS so testirali tudi pico brez glutena, vendar ta cena ni upoštevana v zgornjih številkah, saj je njena cena "butična", in sicer 20,5 evra za kilogram (5,74 evrov na pico). ZPS je na visoke cene, izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi do 10-krat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila. 

Izmed preverjenih izdelkov je bil na testu najbolje ocenjen prav najdražji vzorec, ki je tudi edini dobil oceno "zelo dobro" za senzorične lastnosti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.