Ko boste prebrali to, ne boste več jedli čipsa!

Če ste menili, da je čips izdelan vedno iz krompirja, se motite. Danes takšnega že težko najdete. Njegove sestavine so vse drugo, le krompir ne. Preberite, iz česa vse je sestavljen!
	Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Čips ni vedno narejen iz krompirja. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čips je danes sestavljen iz mnogih sestavin. Lahko je narejen iz mešanice pšenice, riža, koruznih in krompirjevih kosmičev. Kot je povedal strokovnjak za zdravo prehrano dr. Joseph Mercola, se te sestavine zmeša, nareže na lističe, suši v pečeh, nato pa se lističe, ki so oblike čipsa še posuje z raznimi okusi v prahu. Seveda so temu dodani tudi razni aditivi, umetne arome in konzervansi.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je že sam postopek pridelave čipsa danes zelo škodljiv. Ta namreč povzroča rakava obolenja. S postopkom izdelave se proizvaja tudi stranski produkt akrilamid, to je škodljiva spojina, ki nastaja pri obdelavi čipsa na visokih temperaturah.
 
PREBERITE TUDI: 7 načinov za uporabo ostankov kave

Poleg tega pa čips vsebuje tudi velike količine maščob in kalorij, kar povečuje tveganje za nastanek debelosti. 30 gramov čipsa, to je približno 15 do 20 lističev, vsebuje okrog 10 gramov maščobe in 154 kalorij.

Strokovnjaki opozarjajo, da je čips bolj nezdrav, kot pa gazirane pijače ali mesno predelani izdelki. Če ga prekomerno uživate, s tem povečujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčnih bolezni in nastanek nekaterih vrst raka.

Če imate radi čips, potem je še najbolje, da ga pripravite sami. Krompir narežite na tanke lističe in ocvrite. Da bo bolj zdrav, ga lahko spečete tudi v pečici. Lističe razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem, premažite z mešanico zdravega olja in vode in pecite pri temperaturi 180 do 200 stopinj C. Tako boste vsaj vedeli, da jeste čips, ki je dejansko narejen iz krompirja!
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Goveji ragu z mletim mesom

Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s t...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.