Čips je danes sestavljen iz mnogih sestavin. Lahko je narejen iz mešanice pšenice, riža, koruznih in krompirjevih kosmičev. Kot je povedal strokovnjak za zdravo prehrano dr. Joseph Mercola, se te sestavine zmeša, nareže na lističe, suši v pečeh, nato pa se lističe, ki so oblike čipsa še posuje z raznimi okusi v prahu. Seveda so temu dodani tudi razni aditivi, umetne arome in konzervansi.
Strokovnjaki pa opozarjajo, da je že sam postopek pridelave čipsa danes zelo škodljiv. Ta namreč povzroča rakava obolenja. S postopkom izdelave se proizvaja tudi stranski produkt akrilamid, to je škodljiva spojina, ki nastaja pri obdelavi čipsa na visokih temperaturah.
PREBERITE TUDI: 7 načinov za uporabo ostankov kave Poleg tega pa čips vsebuje tudi velike količine maščob in kalorij, kar povečuje tveganje za nastanek debelosti. 30 gramov čipsa, to je približno 15 do 20 lističev, vsebuje okrog 10 gramov maščobe in 154 kalorij.
Strokovnjaki opozarjajo, da je čips bolj nezdrav, kot pa gazirane pijače ali mesno predelani izdelki. Če ga prekomerno uživate, s tem povečujete tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčnih bolezni in nastanek nekaterih vrst raka.
Če imate radi čips, potem je še najbolje, da ga pripravite sami. Krompir narežite na tanke lističe in ocvrite. Da bo bolj zdrav, ga lahko spečete tudi v pečici. Lističe razporedite na pekač, ki ste ga pokrili s peki papirjem, premažite z mešanico zdravega olja in vode in pecite pri temperaturi 180 do 200 stopinj C. Tako boste vsaj vedeli, da jeste čips, ki je dejansko narejen iz krompirja!