Mali kuharski triki za popolne krofe

Si želite, da vaši krofi letos ne bodo premastni, da bodo ravno prav sladki in da vam tokrat uspe tisti pravi venček (krancl), ki je vedno uspel vaši babici? Potem preverite nasvete za peko krofov, ki vam jih bodo gostje zavidali.
Kuharski triki za super krofe (Foto: Freepik.com)
Kuharski triki za super krofe (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Brez obročka - kaj delam narobe?

Že večkrat sem se trudila, da bi moji krofi imeli bel obroček oz. venček, pa mi še ni uspelo. 

Venček na krofu vam bo zagotov uspel, če bodo krofi pravilno vzhajani. Če so krofi premalo vzhajani, se bodo preveč potopili v olje in vam venček ne bo uspel. Če pa bodo krofi preveč vzhajani, se vam bodo v olju prevračali, zato ne bodo imeli obročka.

Kako vemo, kdaj je krof dovolj vzhajan? Če se krofa narahlo dotaknete, se mora le ta stresti.

 

KUHARSKI TRIKI:

  1. Ko se testo dvigne oz. vzhaja, ga vedno položite v vroče olje tako da napihnjeni - vzhajani del najprej položite v olje.
  2. Krofi bodo lepši, če boste iz razvaljane mase z modelom izrezali krog in ga ročno oblikovali v kroglico (ki naj ima približno 6–7 g).
  3. Ko krof položimo v olje, ga pokrijemo s pokrovko, cvremo približno 3 minute in potem obrnemo ter cvremo še 2 minute. Ko krof obrnemo, posode ne pokrijemo več.

 

Moji krofi so zelo mastni in prepojeni z oljem!

Če damo v testo več maščob (namesto masla raje uporabite oljčno olje), se bo krof pri cvrtju manj napojil z maščobo. Vendar pozor, krof bo kljub temu masten.

 

KUHARSKI TRIK: Pečene krofe odloži na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi.

 

Krofi so sicer rjavo zapečeni, skoraj preveč rjavi, znotraj pa so še surovi.

Verjetno ste v testo dali preveč sladkorja, saj sladkor pospešuje porjavitev pri pečenju. Če si kljub temu želite sladke krofe, znižajte temperaturo pri cvrtju in podaljšajte čas cvrtja. Lahko pa zgolj zmanjšate količino sladkorja v testu in ga napolnite z več in/ali s slajšo marmelado.

 

KUHARSKI TRIK:  Olje za pečenje ne sme biti prevroče, najboljša je temperature med 160 do 170° C. Kako pa vemo, kdaj je olje dovolj vroče? V olje potopimo leseno palčko oz. zobotrebec. Ko se olje ob njem začne peniti, je ravno prave temperature. In še nasvet: v olje damo ščepec soli, da se ne bo penilo.

 

Moji krofi so v sredini votli. 

Pri stepanju testa za krofe, ste le tega verjetno preveč dvigovali in s tem vanj vtepli preveč zraka. Zato so vam v testu nastale prevelike zračne luknje in so ocvrti krofi v sredini votli. Pazite torej pri stepanju testa.

 

KUHARSKI TRIK:  V kolikor pa se bolj zanesete na izrezovanje krofov, testo razvaljajte na dobro pomokani deski, za palec na debelo, in jih izrezujte s pomočjo modela za krofe ali drugega modela. Manj primerne so skodelice za čaj ali belo kavo, ker z izrezovanjem v surove krofe stisnete tudi nekaj zraka, ki je v skodelicah. V tem primeru je bolje da uporabite plastične kozarce in na dnu kozarca naredite večjo luknjo.

 

Krofi so bili odlični, ko so bili sveže pečeni, zdaj pa so suhi.

Krofe, ki jih niste "zmazali" svežih, ste verjetno shranili v hladilnik, zaradi česar so se vam izsušili. Priporočamo, da jih naslednjič shranite pri sobni temperature, pokrite s foljo za živila in ne z aluminjasto foljo.

 

Zagotovo obstaja še kakšen preizkušen nasvet mojstrice ali mojstra za pustne krofe. Vabljeni, da ga DELITE z nami.

Sicer pa, kdo pravi, da krofi brez venčka niso dobri!? Če boste krofe pekli s svojimi vnuki, se ob tem zabavali in smejali ter jih spečene z užitkom zmazali, prav nihče ne bo opazil, da nimajo venčka.

 

Dober tek!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.