Zaščita pred sončnimi žarki
Nekatera rastlinska olja in masla vsebujejo naravni zaščitni faktor. Mednje sodijo sezamovo olje, avokadovo olje, olje jojobe, olje pšeničnih kalčkov in karitejevo maslo, ki naj bi imeli zaščitni faktor 2-6. Posebno je tudi olje riževih luščin, ki zaradi vsebnosti fitosterola gama orizanol preprečuje razgradnjo kolagena.
Zelo pomembno je, da uporabimo hladno stiskana in ne rafiniranih rastlinskih olj. Slednja namreč v procesu rafinacije izgubijo tokoferole, karotenoide, maščobne kisline, fitosterole in druge učinkovine, ki našo kožo vlažijo, negujejo in jo ščitijo pred zunanjimi vplivi.
Seveda zaščitnega faktorja rastlinskih olj ne smemo enačiti z zaščitnim faktorjem krem z laboratorijsko preverjenim SPF. Sama se najraje zadržujem v senčki, odeta v svilnato plast neprečiščenega, po Afriki dišečega karitejevega masla. Če se radi sončite, uporabite kremo za sončenje z mineralnim filtrom kot sta cinkov oksid in titanov dioksid (preverite velikost delcev, saj sta minerala v obliki nanodelcev sporna).
PREBERITE TUDI: 4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+) Nega kože po sončenju Kožo po sončenju negujemo z olji, ki vsebujejo antioksidante in karotenoide. Antioksidanti preprečujejo nastanek prostih radikalov in zavirajo staranje kože, olja s karotenoidi pa bodo poskrbela za regeneracijo kože. Priporočam olje šipkovih plodov, korenčkovo olje, olje rakitovca in kakavovo maslo.
Opekline Olje šentjanževke blagodejno deluje na opekline, ni pa priporočljivo za sončenje. Pri opeklinah ne morem mimo eteričnega olja sivke (Lavandula angustifolia). Ko se je francoski kemik Rene Maurice Gattefosse pri poskusu v laboratoriju močno opekel, je roko pomočil v najbližjo posodo s tekočino. Tekočina v posodi je bila eterično olje sivke in že naslednji dan so se opekline vidno izboljšale. Gattefosse se je po tej izkušnji popolnoma posvetil proučevanju zdravilnega delovanja eteričnih olj in leta 1937 napisal prvo knjigo o aromaterapiji.
Recept za maslo z zaščitnim faktorjem 4/5 50 g neprečiščenega karitejevega masla
25 g sezamovega olja
25 g kokosovega olja
0,5 g vitamina E
1. Pripravimo vse sestavine.
2. Vse sestavine stehtamo in jih damo v visoko posodo.
3. Stepamo s paličnim mešalnikom, da nastane gosta smetanasta zmes.
4. Shranimo v razkuženih posodicah in ustrezno etiketiramo.
Izdelek ima rok uporabe najmanj 6 mesecev.