Ne zavrzite tega, najbolj zdravo je!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Saša Šorli | 8.5.2022
Ali veste, da večino ljudi najbolj zdravilni del živil meče v smeti? To počnemo zato, ker se niti ne zavedamo, da je največ hranljivih snovi prav tam! Preberite, katera živila so to in jih jejte pravilno!
Ne zavrzite najbolj zdravega dela zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ne zavrzite najbolj zdravega dela zelenjave. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olupki čebule in česna
Olupki rdeče čebule in česna so bogati s kvercetinom, to je rastlinski flavonid, ki je zelo močan antioksidant, deluje tudi protivnetno. Zato, nikar ne mečite več stran olupkov, dodajte jih, ko kuhate juhe, enolončnice, dodate jih lahko tudi v razne omake. Ko je jed kuhana, jih poberete ven in zavržete.

Olupki melone
Tudi v olupkih melone se skrivajo zdravilne snovi. Bogati so s citrulinom, to je aminokislina, ki pospešuje kroženje krvi, zdravi ožilje. Ko pripravljate melono, jo dobro operite, tudi olupke lahko zaužijete. Še najbolje bo, če jih dodate v sokovnik, skupaj s sredico in naredite sok, ali pa jih zamešate v sadno zelenjavne smutije. Nikar pa jih ne mečite proč, zelo so zdravi.

Listi brokolija
Tudi listi brokolija ne sodijo v smeti. Vsebujejo namreč karotenoide, to so močni rastlinski pigmenti, ki jih telo predeluje v vitamin A in so zelo velik borec proti rakavim obolenjem. Ko kuhate brokoli, zraven kuhajte tudi njegove liste. Dodajte jih v juhe, enolončnice.

Listi zelene
Listi zelene imajo kar petkrat več hranilnih snovi, kakor njeni stebli. Vsebujejo magnezij, kalcij, vitamin C, močne antioksidante, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj, srčne bolezni in upočasnjujejo proces staranja. Zato jih uporabljajte v juhah, v solatah, v omakah.

Stebla blitve
Tudi stebla blitve so zdravilna, polna so antioksidantov. Kuhate jih lahko na podoben način kakor šparglje, kuhane lahko dodate v juhe, pretlačite skupaj s krompirjem in podobno.

Stebla in listi cvetače
Tudi stebla in listi cvetače so zelo zdravilni. Vsebujejo zelo veliko vlaknin. Kuhate jih lahko v juhah, enolončnicah, iz njih lahko naredite zelenjavni pire in podobno.

Olupki kivija
Tudi olupki kivija vsebujejo zelo veliko antioksidantov. Če pripravljate iz kivija sok, ga samo operite in dodajte v sokovnik skupaj z olupkom.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.