Okrepitev imunskega sistema dosežemo z zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko zelenjave in sadja. Še več pa naredimo za svoje zdravje, če uživamo ekološko pridelana živila.
Jesen nam na krožnike prinaša obilo zdrave hrane, med katero se poleg svežega sadja in zelenjave v domači kuhinji pogosto znajdejo tudi ajdovi žganci, kislo zelje ali repa, stročnice in krompir. Poleg tega, da je domača hrana zelo okusna, pa tudi pomembno vpliva na zdrav imunski sistem.
Ajda in njeni izdelki so s prehranskega stališča zelo zdravi, saj ajda vsebuje precej hranilnih snovi. Bogata je s kvalitetnimi in lahko prebavljivimi beljakovinami, vsebuje pa tudi vitamine in minerale. Od mineralov so najbolj zastopani železo, magnezij, cink in fosfor, od vitaminov pa vitamini B-kompleks, med katerimi prevladujeta vitamina riboflavin in tiamin. Riboflavin vpliva na normalno delovanje rdečih krvničk, prispeva k ohranjanju zdrave kože ter k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Železo vpliva na zdrav imunski sistem, sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina, ob zadostnem vnosu železa pa bomo tudi manj utrujeni in izčrpani. Magnezij je pomemben element pri ohranjanju zdravih kosti in zob, vpliva na delovanje mišic, prispeva pa tudi k normalnemu psihološkemu delovanju. Ajda vsebuje tudi holin, ki vpliva na presnovo maščob, hkrati pa vpliva tudi na delovanje jeter.
Ajda se pogosto uporablja tudi v dietni prehrani. Ker ne vsebuje glutena, je primerna za ljudi s celiakijo, pa tudi za diabetike.
Kislo zelje ima visoko vsebnost vitamina C, zato pripomore k večji odpornosti. Vsebuje tudi precej vlaknin, ki imajo pomemben vpliv za zdrav organizem. Vlaknin naše telo ne more razgraditi, zato znatno pripomorejo k zdravi prehrani. Vlaknine čistijo črevesno sluznico, preprečujejo razvoj neželenih mikroorganizmov, hkrati pa nam podaljšajo občutek sitosti, saj se dlje časa zadržujejo v želodcu.
Tudi stročnice vsebujejo precej vitaminov in mineralov, med katerimi prevladujejo kalij, kalcij in fosfor in železo. Ker pa imajo višjo energijsko vrednost, jih uživajmo v zmernih količinah.
Za boljšo odpornost pa poskrbimo tudi z rednim gibanjem, po možnosti v naravi. Znanstvene raziskave kažejo, da so ljudje, ki se redno rekreirajo, bolj odporni kot neaktivni. Gibanje spodbuja obrambni mehanizem, ki ga naše telo aktivira ob napadu povzročiteljev bolezni. Če je le možno, se kljub nižjim temperaturam čim več gibajmo na svežem zraku.