Vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so klasični piškotki, ki jih najraje pečemo za praznike, običajno za božične praznike. Ti priljubljeni piškotki se ohlajeni obdržijo tudi dva tedna, zato jih lahko pri eni peki pripravimo nekoliko več.
Sestavine za okusne vanilijeve rogljičke:
250 gramov bele moke
za noževo konico pecilnega praška
125 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 rumenjake
200 gramov mrzlega masla
125 gramov olupljenih mandljev
50 gramov sladkorja v prahu
Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, mandlje zmeljemo in vse skupaj stresemo na testeno kašo.
Potresemo z preostalo moko in ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo za prst debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose, ki jih z roko razvaljamo v 5 cm dolge svaljke. Svaljke, ki so na koncu nekoliko tanjši, zapognjene kot rogljičke polagamo na pekač.
Pečico ogrejemo na temperaturo od 170 do 200 stopinj C, rogljičke pečemo 10 minut. Ko so rogljički pečeni, še vroče povaljamo v sladkorju v prahu, ki ga prej presejemo.
Cimetove zvezdice
Ko iz kuhinje zadiši po cimetu, nas spomini ponesejo na vesele novoletne praznike v babičini kuhinji. Vendar si lahko cimetove zvezdice pričaramo vsak dan v letu in se z njimi posladkamo ob kavi ali čaju.
Sestavine za cimetove zvezdice:
3 beljake
250 gramov sladkorja v prahu
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice esence grenkih mandljev
čajna žlička mletega cimeta
300 gramov zmletih mandljev ali lešnikov
Beljake stepemo v zelo trd sneg. Sladkor v prahu presejemo in ga po žlicah zamešamo med beljake, na koncu odvzamemo 2 veliki žlici sladkega, stolčenega beljaka za premaz. V preostali sneg zamešamo vaniljev sladkor, esenco grenkih mandljev, cimet in polovico zmletih mandljev ali lešnikov.
Testo položimo na delovno površino, ki smo jo prej potresli z zmletimi lešniki ali mandlji. Testo razvaljamo približno 1/2 cm debelo in z modelčkom izrežemo zvezdice. Zvezdice položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Piškote pred pečenjem premažemo s snegom, ki smo prihranili. Sneg mora biti toliko tekoč, da ga lahko gladko namažemo po zvezdicah. Po želji lahko piškote potresemo z olupljenimi in na lističe narezanimi mandlji.
Pekač postavimo v pečico ogreto na 150 stopinj C, zvezdice pečemo 25 minut. Ko piškote vzamemo iz pečice, morajo biti še nekoliko mehki.
Vir: allrecipes.com
Limonini srčki
Izredno okusni in slastni piškoti! Ponudimo jih ob različnih priložnostih, podajo se k čaju ali kavi.
Sestavine za limonine srčke:
3 rumenjake
120 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice limonine sesnce
za noževo konico pecilnega praška
250 gramov zmletih mandljev
Preliv za limonine srčke: 100 gramov sladkorja v prahu, 1 žlica limoninega soka
Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo stepamo, da dobimo penasto kremo. Vanjo vmešamo limonino esenco, pecilni prašek in zmlete mandlje. Mandljev dodamo toliko, da dobimo čvrsto kašo, oz. toliko, da se testo skoraj ne lepi več.
Testo stresemo na desko, ki smo jo potresli z zmletimi mandlji ali presejanim sladkorjem v prahu. Testo razvaljamo na 1/2 cm debelo in nato z modelčkom izrežemo srčke. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C, limonine srčke pečemo približno 10 minut.
Za preliv presejemo sladkor v prahu, primešamo sveže iztisnjen limonin sok in mešamo toliko časa, da dobimo gosto tekočino. Pečene srčke takoj premažemo s prelivom.
Ovseni keksi z lešniki
Za ovsene kekse z lešniki potrebujemo naslednje sestavine:
200 gramov ovsene kaše
50 gramov ajdove moke
100 gramov mletih lešnikov
1/2 žličke soli
1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
2 žlici lanenega olja
6 žlic mineralne vode
Najprej skuhamo ovseno kašo in jo nekoliko ohladimo. Zmešamo ajdovo moko, lešnike, sol, laneno olje, mineralno vodo in muškatni orešček. Dobro premešamo, dodamo kuhano ovseno kašo in zgnetemo testo. Oblikujemo večje kekse in jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pečico prej segrejemo na 200 stopinj C, ovsene kekse pečemo 30 minut.
Viri; Piškoti: Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.