Piškoti za vse priložnosti: Recepti za najbolj slastne kekse

Piškoti za vse priložnosti! Čeprav mogoče niste vešči peke, se ob različnih praznikih, kot je Božič, Novo leto ali Velika noč, vseeno lotite peke slastnih piškotkov. Če ste začetnik, potem najprej poskusite pripraviti preproste in enostavne piškote, kasneje pa lahko poskusite tudi kakšen bolj zapleten recept.
	Slastni piškoti. (Foto: Karmen Valant)
Slastni piškoti. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vanilijevi rogljički

Vanilijevi rogljički so klasični piškotki, ki jih najraje pečemo za praznike, običajno za božične praznike.  Ti priljubljeni piškotki se ohlajeni obdržijo tudi dva tedna, zato jih lahko pri eni peki pripravimo nekoliko več. 

Sestavine za okusne vanilijeve rogljičke:

250 gramov bele moke
za noževo konico pecilnega praška
125 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 rumenjake
200 gramov mrzlega masla
125 gramov olupljenih mandljev
50 gramov sladkorja v prahu

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, mandlje zmeljemo in vse skupaj stresemo na testeno kašo.

Potresemo z preostalo moko in ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo za prst debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose, ki jih z roko razvaljamo v 5 cm dolge svaljke. Svaljke, ki so na koncu nekoliko tanjši, zapognjene kot rogljičke polagamo na pekač. 

Pečico ogrejemo na temperaturo od 170 do 200 stopinj C, rogljičke pečemo 10 minut. Ko so rogljički pečeni, še vroče povaljamo v sladkorju v prahu, ki ga prej presejemo. 

Cimetove zvezdice

Ko iz kuhinje zadiši po cimetu, nas spomini ponesejo na vesele novoletne praznike v babičini kuhinji. Vendar si lahko cimetove zvezdice pričaramo vsak dan v letu in se z njimi posladkamo ob kavi ali čaju.

Sestavine za cimetove zvezdice:

3 beljake
250 gramov sladkorja v prahu
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice esence grenkih mandljev
čajna žlička mletega cimeta
300 gramov zmletih mandljev ali lešnikov
Beljake stepemo v zelo trd sneg. Sladkor v prahu presejemo in ga po žlicah zamešamo med beljake, na koncu odvzamemo 2 veliki žlici sladkega, stolčenega beljaka za premaz. V preostali sneg zamešamo vaniljev sladkor, esenco grenkih mandljev, cimet in polovico zmletih mandljev ali lešnikov.

Testo položimo na delovno površino, ki smo jo prej potresli z zmletimi lešniki ali mandlji. Testo razvaljamo približno 1/2 cm debelo in z modelčkom izrežemo zvezdice. Zvezdice položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Piškote pred pečenjem premažemo s snegom, ki smo prihranili. Sneg mora biti toliko tekoč, da ga lahko gladko namažemo po zvezdicah. Po želji lahko piškote potresemo z olupljenimi in na lističe narezanimi mandlji. 

Pekač postavimo v pečico ogreto na 150 stopinj C, zvezdice pečemo 25 minut. Ko piškote vzamemo iz pečice, morajo biti še nekoliko mehki. 

Vir: allrecipes.com 

Limonini srčki

Izredno okusni in slastni piškoti! Ponudimo jih ob različnih priložnostih, podajo se k čaju ali kavi. 

Sestavine za limonine srčke:

3 rumenjake
120 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice limonine sesnce
za noževo konico pecilnega praška
250 gramov zmletih mandljev


Preliv za limonine srčke: 100 gramov sladkorja v prahu, 1 žlica limoninega soka

Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo stepamo, da dobimo penasto kremo. Vanjo vmešamo limonino esenco, pecilni prašek in zmlete mandlje. Mandljev dodamo toliko, da dobimo čvrsto kašo, oz. toliko, da se testo skoraj ne lepi več.

Testo stresemo na desko, ki smo jo potresli z zmletimi mandlji ali presejanim sladkorjem v prahu. Testo razvaljamo na 1/2 cm debelo in nato z modelčkom izrežemo srčke. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C, limonine srčke pečemo približno 10 minut. 

Za preliv presejemo sladkor v prahu, primešamo sveže iztisnjen limonin sok in mešamo toliko časa, da dobimo gosto tekočino. Pečene srčke takoj premažemo s prelivom. 

Ovseni keksi z lešniki

Za ovsene kekse z lešniki potrebujemo naslednje sestavine:

200 gramov ovsene kaše
50 gramov ajdove moke
100 gramov mletih lešnikov
1/2 žličke soli
1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
2 žlici lanenega olja
6 žlic mineralne vode

Najprej skuhamo ovseno kašo in jo nekoliko ohladimo. Zmešamo ajdovo moko, lešnike, sol, laneno olje, mineralno vodo in muškatni orešček. Dobro premešamo, dodamo kuhano ovseno kašo in zgnetemo testo. Oblikujemo večje kekse in jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Pečico prej segrejemo na 200 stopinj C, ovsene kekse pečemo 30 minut. 

Viri; Piškoti: Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Keksi Piškoti za vse priložnosti
Morda te zanima tudi:

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.