Piškoti za vse priložnosti: Recepti za najbolj slastne kekse

Piškoti za vse priložnosti! Čeprav mogoče niste vešči peke, se ob različnih praznikih, kot je Božič, Novo leto ali Velika noč, vseeno lotite peke slastnih piškotkov. Če ste začetnik, potem najprej poskusite pripraviti preproste in enostavne piškote, kasneje pa lahko poskusite tudi kakšen bolj zapleten recept.
	Slastni piškoti. (Foto: Karmen Valant)
Slastni piškoti. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vanilijevi rogljički

Vanilijevi rogljički so klasični piškotki, ki jih najraje pečemo za praznike, običajno za božične praznike.  Ti priljubljeni piškotki se ohlajeni obdržijo tudi dva tedna, zato jih lahko pri eni peki pripravimo nekoliko več. 

Sestavine za okusne vanilijeve rogljičke:

250 gramov bele moke
za noževo konico pecilnega praška
125 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 rumenjake
200 gramov mrzlega masla
125 gramov olupljenih mandljev
50 gramov sladkorja v prahu

Moko in pecilni prašek presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, mandlje zmeljemo in vse skupaj stresemo na testeno kašo.

Potresemo z preostalo moko in ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo za prst debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose, ki jih z roko razvaljamo v 5 cm dolge svaljke. Svaljke, ki so na koncu nekoliko tanjši, zapognjene kot rogljičke polagamo na pekač. 

Pečico ogrejemo na temperaturo od 170 do 200 stopinj C, rogljičke pečemo 10 minut. Ko so rogljički pečeni, še vroče povaljamo v sladkorju v prahu, ki ga prej presejemo. 

Cimetove zvezdice

Ko iz kuhinje zadiši po cimetu, nas spomini ponesejo na vesele novoletne praznike v babičini kuhinji. Vendar si lahko cimetove zvezdice pričaramo vsak dan v letu in se z njimi posladkamo ob kavi ali čaju.

Sestavine za cimetove zvezdice:

3 beljake
250 gramov sladkorja v prahu
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice esence grenkih mandljev
čajna žlička mletega cimeta
300 gramov zmletih mandljev ali lešnikov
Beljake stepemo v zelo trd sneg. Sladkor v prahu presejemo in ga po žlicah zamešamo med beljake, na koncu odvzamemo 2 veliki žlici sladkega, stolčenega beljaka za premaz. V preostali sneg zamešamo vaniljev sladkor, esenco grenkih mandljev, cimet in polovico zmletih mandljev ali lešnikov.

Testo položimo na delovno površino, ki smo jo prej potresli z zmletimi lešniki ali mandlji. Testo razvaljamo približno 1/2 cm debelo in z modelčkom izrežemo zvezdice. Zvezdice položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Piškote pred pečenjem premažemo s snegom, ki smo prihranili. Sneg mora biti toliko tekoč, da ga lahko gladko namažemo po zvezdicah. Po želji lahko piškote potresemo z olupljenimi in na lističe narezanimi mandlji. 

Pekač postavimo v pečico ogreto na 150 stopinj C, zvezdice pečemo 25 minut. Ko piškote vzamemo iz pečice, morajo biti še nekoliko mehki. 

Vir: allrecipes.com 

Limonini srčki

Izredno okusni in slastni piškoti! Ponudimo jih ob različnih priložnostih, podajo se k čaju ali kavi. 

Sestavine za limonine srčke:

3 rumenjake
120 gramov sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
3 kapljice limonine sesnce
za noževo konico pecilnega praška
250 gramov zmletih mandljev


Preliv za limonine srčke: 100 gramov sladkorja v prahu, 1 žlica limoninega soka

Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo stepamo, da dobimo penasto kremo. Vanjo vmešamo limonino esenco, pecilni prašek in zmlete mandlje. Mandljev dodamo toliko, da dobimo čvrsto kašo, oz. toliko, da se testo skoraj ne lepi več.

Testo stresemo na desko, ki smo jo potresli z zmletimi mandlji ali presejanim sladkorjem v prahu. Testo razvaljamo na 1/2 cm debelo in nato z modelčkom izrežemo srčke. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C, limonine srčke pečemo približno 10 minut. 

Za preliv presejemo sladkor v prahu, primešamo sveže iztisnjen limonin sok in mešamo toliko časa, da dobimo gosto tekočino. Pečene srčke takoj premažemo s prelivom. 

Ovseni keksi z lešniki

Za ovsene kekse z lešniki potrebujemo naslednje sestavine:

200 gramov ovsene kaše
50 gramov ajdove moke
100 gramov mletih lešnikov
1/2 žličke soli
1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
2 žlici lanenega olja
6 žlic mineralne vode

Najprej skuhamo ovseno kašo in jo nekoliko ohladimo. Zmešamo ajdovo moko, lešnike, sol, laneno olje, mineralno vodo in muškatni orešček. Dobro premešamo, dodamo kuhano ovseno kašo in zgnetemo testo. Oblikujemo večje kekse in jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Pečico prej segrejemo na 200 stopinj C, ovsene kekse pečemo 30 minut. 

Viri; Piškoti: Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Keksi Piškoti za vse priložnosti
Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 25.3 do 31.3. 2024

Ta teden začnemo z močnim dogodkom, v ponedeljek bomo i...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Si predstavljate, da ostanete brez telefona? Kako shranjujete spomine in podatke?

Predstavljajte si, da se vam telefon pokvari, ga izgubi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.