Sestavine za 1 rolado - za velik pekač od pečice širine 60 cm:
8 jajc (ločimo na beljake in rumenjake)
8 žlic sladkorja ( ne preveč zvrhanih)
8 žlic zmletih bučnih semen (ne preveč zvrhanih,ki jih lahko zmeljete v kavnem mlinčku)
1 žlico bučnega olja
ščep soli
Krema:
25 dkg mascarpone sira
1mali lonček kisle smetane
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki
Priprava: Najprej stepemo beljake s ščepcem soli v čvrst sneg.
Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem v penasto in fino naraslo jajčno zmes.
Narasli jajčni zmesi prilijemo žlico bučnega olja in dodamo mleta bučna semena ter premešamo z mešalnikom toliko, da ni grudic.
Nato rahlo ročno s šibo v dveh delih primešamo sneg.
Nastalo maso vlijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo.
Pečemo v že segreti pečici pri 180 stopinjah z ventilatorjem 13 do 14 minut.
Pečen biskvit takoj zvijemo kar s peki papirjem vred in ga ohladimo.
Šele hladni roladi odstranimo peki papir.
Priprava kreme: Mascarpone sir in kislo smetano samo na kratko povežemo z električnim mešalnikom.
Premažemo hladen biskvit in zrolamo v rolado, zavijemo jo v peki papir in ohladimo v hladilniku, da se krema pravilno strdi.
NAMIG: če želite več sočnosti, lahko biskvit pred nanosom kreme na tanko premažete s kakšno bolj kislo marmelado ali pa kremi dodate pol žličke svežega soka od limone.
Prav tako lahko izpustite mascarpone in uporabite samo več kisle smetane.
Celo rolado posipajte z mešanico mletih bučnih semen in sladkorja v prahu.
NASVET: če imate manjši pekač, delajte v razmerju: 6 jajc, 6 žlic sladkorja in 6 žlic bučnih semen.
PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.