Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega ovoja, je polnega okusa, po bučnih semenih, ki nadomestijo pšenično moko. Krema daje svežino in ne vsebuje dodanega sladkorja. Je odlična sladica tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena. In tako je dobra, da pripravite kar dve, saj ena nikoli ni dovolj.
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 1 rolado - za velik pekač od pečice širine 60 cm:

8 jajc (ločimo na beljake in rumenjake)
8 žlic sladkorja ( ne preveč zvrhanih)
8 žlic zmletih bučnih semen (ne preveč zvrhanih,ki jih lahko zmeljete v kavnem mlinčku)
1 žlico bučnega olja
ščep soli

Krema:
25 dkg mascarpone sira
1mali lonček kisle smetane

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Priprava: Najprej stepemo beljake s ščepcem soli v čvrst sneg.
Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem v penasto in fino naraslo jajčno zmes.

Narasli jajčni zmesi prilijemo žlico bučnega olja in dodamo mleta bučna semena ter premešamo z mešalnikom toliko, da ni grudic.

Nato rahlo ročno s šibo v dveh delih primešamo sneg.

Nastalo maso vlijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo.

Pečemo v že segreti pečici pri 180 stopinjah z ventilatorjem 13 do 14 minut.

Pečen biskvit takoj zvijemo kar s peki papirjem vred in ga ohladimo.
Šele hladni roladi odstranimo peki papir.

Priprava kreme: Mascarpone sir in kislo smetano samo na kratko povežemo z električnim mešalnikom.

Premažemo hladen biskvit in zrolamo v rolado, zavijemo jo v peki papir in ohladimo v hladilniku, da se krema pravilno strdi.

NAMIG: če želite več sočnosti, lahko biskvit pred nanosom kreme na tanko premažete s kakšno bolj kislo marmelado ali pa kremi dodate pol žličke svežega soka od limone.

Prav tako lahko izpustite mascarpone in uporabite samo več kisle smetane.

Celo rolado posipajte z mešanico mletih bučnih semen in sladkorja v prahu.

NASVET: če imate manjši pekač, delajte v razmerju: 6 jajc, 6 žlic sladkorja in 6 žlic bučnih semen.


PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Rulada iz bučnih semen Bučna semena
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.