Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega ovoja, je polnega okusa, po bučnih semenih, ki nadomestijo pšenično moko. Krema daje svežino in ne vsebuje dodanega sladkorja. Je odlična sladica tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena. In tako je dobra, da pripravite kar dve, saj ena nikoli ni dovolj.
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Rolada iz bučnih semen (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 1 rolado - za velik pekač od pečice širine 60 cm:

8 jajc (ločimo na beljake in rumenjake)
8 žlic sladkorja ( ne preveč zvrhanih)
8 žlic zmletih bučnih semen (ne preveč zvrhanih,ki jih lahko zmeljete v kavnem mlinčku)
1 žlico bučnega olja
ščep soli

Krema:
25 dkg mascarpone sira
1mali lonček kisle smetane

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Priprava: Najprej stepemo beljake s ščepcem soli v čvrst sneg.
Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem v penasto in fino naraslo jajčno zmes.

Narasli jajčni zmesi prilijemo žlico bučnega olja in dodamo mleta bučna semena ter premešamo z mešalnikom toliko, da ni grudic.

Nato rahlo ročno s šibo v dveh delih primešamo sneg.

Nastalo maso vlijemo v pekač s peki papirjem in poravnamo.

Pečemo v že segreti pečici pri 180 stopinjah z ventilatorjem 13 do 14 minut.

Pečen biskvit takoj zvijemo kar s peki papirjem vred in ga ohladimo.
Šele hladni roladi odstranimo peki papir.

Priprava kreme: Mascarpone sir in kislo smetano samo na kratko povežemo z električnim mešalnikom.

Premažemo hladen biskvit in zrolamo v rolado, zavijemo jo v peki papir in ohladimo v hladilniku, da se krema pravilno strdi.

NAMIG: če želite več sočnosti, lahko biskvit pred nanosom kreme na tanko premažete s kakšno bolj kislo marmelado ali pa kremi dodate pol žličke svežega soka od limone.

Prav tako lahko izpustite mascarpone in uporabite samo več kisle smetane.

Celo rolado posipajte z mešanico mletih bučnih semen in sladkorja v prahu.

NASVET: če imate manjši pekač, delajte v razmerju: 6 jajc, 6 žlic sladkorja in 6 žlic bučnih semen.


PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Rulada iz bučnih semen Bučna semena
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.