Pokojnina: Se bo znesek povišal?

Koliko naj bi po novem znašala najnižja pokojninska osnova? Koliko naj bi znašala najvišja pokojnina? Kako je z vdovsko pokojnino? Preverite, če se je na pokojninskem področju kaj spremenilo!
Najnižja pokojninska osnova znaša 775,10 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu. (foto: freeimages.com)
Najnižja pokojninska osnova znaša 775,10 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Včeraj je na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje potekala 16. seja Sveta Zpiz-a.

Na podlagi poročila o pobiranju prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki so ga na seji sveta zavoda predstavili predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije, so člani sveta ponovno ugotovili, da kljub predhodnim pozivom vladi in pristojnim ministrstvom, na tem področju ni bilo napredka in izboljšav. Zato svet zavoda predlaga Vladi RS, Državnemu zboru RS, Ministrstvu za finance, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za zdravje ter Ekonomsko-socialnemu svetu, da pospešijo pripravo enotnega predpisa, ki bo celovito uredil omenjeno področje.

Finančna uprava RS je v letu 2015 pobrala za 3.519.762.428 evrov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dolg pa je na dan 31. 12. 2015 znašal 294.771.607 evrov. Kot izhaja iz predstavljenega poročila, je bilo v primerjavi z letom 2014 v letu 2015 pobranih več prispevkov, in sicer za 3,6 odstotka, davčni dolg pa se je malenkostno zvišal, in sicer za 0,3 odstotka.

Člani sveta zavoda so sprejeli tudi sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja, najvišjem znesku nadomestila za poklicno rehabilitacijo ter sklep o zgornjih mejah za izplačilo dela vdovske pokojnine. V sklepih so določeni zneski za letošnje leto (od 1. januarja 2016 dalje), sklepa pa bosta začela veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

Tako znaša najnižja pokojninska osnova 775,10 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu, ali 567,37 evra, če je odmerjena na podlagi tretjega odstavka 390. člena ZPIZ-2. Najvišja pokojninska osnova pa znaša 3.100,40 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu, ali 2.269,49 evra, če je odmerjena na podlagi tretjega odstavka 390. člena ZPIZ-2. Na podlagi sklepa, ki so ga sprejeli člani na današnji seji, znaša znesek najnižje pokojnine 201,53 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu
.

Nadomestila iz 80., 84., 85., in 86. člena ZPIZ-2 za invalidnost, nastalo v letu 2016, se odmerijo od osnove najmanj v višini 443,74 evra, nadomestilo iz prvega in tretjega odstavka 80. člena ZPIZ-2 za invalidnost pa lahko znaša največ 1.774,98 evra.

Del vdovske pokojnine znaša največ 90,69 evra za v tem letu uveljavljeno pravico, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine, uveljavljene v istem obdobju, pa največ 1.774,98 evra.

Na seji pa so člani sveta sprejeli tudi besedilo javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost, ki jo organizirajo organizacije upokojencev in delovnih invalidov v letu 2016. Višina razpisanih sredstev tudi letos, tako kot lani, znaša 193.000 evrov. Od tega je 164.050 evrov oziroma 85 odstotkov namenjenih rekreativni, športni in kulturni dejavnosti upokojencev, 28.950 evrov oziroma 15 odstotkov pa rekreativni, športni in kulturni dejavnosti delovnih invalidov. Razpisana sredstva so namenjena izključno organiziranju rekreativne, športne in kulturne dejavnosti upokojencev in delovnih invalidov, razpis pa bo objavljen v Uradnem listu RS
Morda te zanima tudi:

Upokojenci: ZPIZ sporoča spremembe pri višini pokojnin

Preberite, kaj se je spremenilo, kakšne so pokojninske ...

Spremembe ukrepov: Se obetajo sprostitve?

Semafor sproščanja ukrepov naj bi se spremenil. Nekater...

Sprejeta pokojninska novela prinaša višjo pokojnino

V prispevku preberite, kaj prinaša nova pokojninska nov...

Odloča se: Se bodo najnižje pokojnine res podvojile?

Ali bo sprejet predlog Levice, da naj bi se najnižje po...

Varstveni dodatek: Takšne so spremembe

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake ...

Crescendo v istem duru

Stari pri starostnih politikah skoraj nimajo besede.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.