Predlog novele zakona predvideva globe za upokojence

Moj dom in denar > Finance | piše: STA/M. L. | 8.8.2019
Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), so še posebej razočarani nad predlogom novele zakona o urejanju trga dela, ki je v javni razpravi in predvideva globe tudi za kršenje prekoračitve letnega zaslužka upokojencev.
Upokojenci pogosto težko shajajo s pokojnino. (foto: pexels.com)
Upokojenci pogosto težko shajajo s pokojnino. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Upokojenci pogosto težko shajajo s pokojnino, zato je vlada leta 2013 zanje uvedla institut občasnih in začasnih del. Njihov obseg narašča, čeprav so upokojenci z ureditvijo nezadovoljni. Predvideva namreč omejitev zaslužka, pri čemer naj bi bile kršitve po novem predlogu ministrstva za delo sankcionirane. Dela naj bi bila tudi preveč obdavčena.

Občasna in začasna dela lahko v skladu z zadnjo reformo trga dela od 1. julija 2013 dalje opravljajo vsi upokojenci, razen tistih, ki prejemajo le delno starostno ali predčasno pokojnino. Upokojencem naj bi omogočila vnovičen vstop na trg dela, s čimer naj bi ohranili družbeno in individualno udejstvovanje ter poskrbeli za dodaten zaslužek. Na višino pokojnine namreč ne vplivajo.

Začasno ali občasno delo se opravlja na podlagi civilnopravnega pogodbenega razmerja med delodajalcem in upravičencem. Za razliko od študentskega dela, ki ga posredujejo študentski servisi, pri tej obliki dela ni posrednika, zato je način iskanja dela oz. delavca prepuščen izključno upokojencem in delodajalcem, piše STA.

Omejitve za upokojence in delodajalce
Začasno in občasno delo lahko sicer upokojenec opravlja največ 60 ur v koledarskem mesecu. Višina urne postavke in dohodka se usklajujeta z rastjo minimalne plače. Urna postavka v letu 2019 ne sme biti nižja od 4,76 evra, dohodek za opravljeno delo pa ne sme preseči 7127,68 evra na leto. Upokojenec lahko delo sicer opravlja pri več delodajalcih hkrati, a v seštevku ne sme preseči predpisanih omejitev.

Upokojenci se z omejitvami števila opravljenih ur na mesec in višine letnega zaslužka ne strinjajo. V tej luči so, kot so za STA poudarili v Zvezi upokojencevSlovenije (Zdus), posebej razočarani nad predlogom novele zakona o urejanju trga dela, ki je v javni razpravi in predvideva globe tudi za kršenje prekoračitve letnega zaslužka.
"Do sedaj prekoračitev letnega zaslužka ni bila sankcionirana, vendar ministrstvo za delo predlaga globe za prekoračitev omejitev, za delodajalca od 2000 do 3000 evrov, za upokojenca pa 500 evrov. Ali ne bi bilo bolje za upokojenca, da se zviša zgornjo mejo tako glede letnega zaslužka kot števila opravljenih ur na mesec?" se sprašujejo.

Omejitve sicer veljajo tudi za delodajalce in so odvisne od števila delavcev, ki jih zaposlujejo. Pri delodajalcu brez zaposlenih je denimo v koledarskem mesecu dovoljeno opraviti 60 ur začasnega dela, pri delodajalcu z vključno deset zaposlenimi 100 ur, pri tistem z več kot 100 zaposlenimi pa 1050 ur.

V štirih letih podvojitev uporabnikov
Za občasna in začasna dela se je po podatkih, ki jih je STA posredovala Finančna uprava RS (Furs), leta 2014 odločilo 4749, leta 2016 7057, lani pa že 9411 upokojencev. Bruto dohodek upokojencev, ki so ta dela opravljali leta 2014, je nanesel 8,1 milijona evrov, lani pa 19,4 milijona evrov. Če je bruto dohodek upokojenca z naslova občasnih in začasnih del pred petimi leti v povprečju znašal 1705,6 evra bruto, je tako lani znašal 2061,4 evra bruto.

Število upokojencev, ki se odločajo za to obliko zaslužka, narašča, še več zanimanja pa bi bilo verjetno ob drugačni davčni ureditvi. Kot so opozorili v Zdusu, "je davčna obremenitev zaradi omejenega števila ur in zaslužka upokojenca na letni ravni vsekakor previsoka", težave pa vidijo tudi v birokraciji, še pišejo slovenski mediji.

Morda te zanima tudi:

Poznate stroške izrednega limita?

Limit je pogosta oblika zadolževanja, ki pa je mnogi ni...

Alkoholizem povzroča gen

Po najnovejših raziskavah, ki so jih opravili britanski...

Testenine ne izvirajo iz Italije

Ste vedeli, da testenine ne prihajajo iz Italije? Da to...

Porok: Veste, kaj vse prinaša ta odločitev?

Ne glede na to, ali razmišljate o tem, da bi nekoga pro...

Neenakost in nepravičnost pokojninskega sistema: Se obetajo spremembe na bolje?

Sindikat upokojencev Slovenije je na vlado naslovil odp...

Misel za 24. avgust

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.