Priklon bezgu

»Bezeg, ki raste blizu doma, prinaša blagostanje ter ščiti pred strelami in uničevalnim čaranjem. Če bezeg nosimo, odvrača napadalce vseh vrst ...,« je zapisano v starih čarovniških knjigah. V tem grmu, ki je vsekakor vreden spoštovanja, po nemški mitologiji prebiva kraljica vseh vil, gospa Holle.
Bezeg je domače superživilo. (foto: www.sxc.hu)
Bezeg je domače superživilo. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ampak to je le, danes bolj pozabljen, delček vsega koristnega in dobrega, kar lahko dobimo od bezga. Najprej nam spomladi ponudi svoje mlade poganjke listov. Ti učinkujejo izjemno čistilno in se priporočajo le takrat, kadar človek spreminja svoje življenje in potrebuje korenito čiščenje. Za običajno pomladno čiščenje pa je bolje poseči po drugih rastlinah kot so na primer kopriva, zeleni del ovsa ali pa regrat.

Za razliko od poganjkov pa ga lahko prav vsi nabiramo in uživamo ob okusnem in dišečem čaju iz bezgovih cvetov. Naberemo ga zlahka, večja umetnost pa ga je posušiti. Da bi ohranili zlatorumeno barvo cvetov, moramo zadostiti dvema pogojema in sicer nabrati ga moramo na lep, suh, sončen dan. Najbolje je, da tudi dan pred tem ne dežuje. Priporočam vam tudi, da ste pozorni na lunin koledar in ga nabirate na dan za cvet ali plod.

Drug pogoj pa je, da ga čim hitreje posušite, ampak na temperaturi okrog 40 stopinj Celzija. Pečice torej odpadejo, krušne peči in radiatorji pa so običajno v tem času že hladni. Še najbolje se obnesejo kakšni sušilniki. Preprečiti moramo torej, da se cvetovi še kdaj navlažijo. In ker se spomladi vreme večkrat skisa kar za daljši čas, večkrat žalostno ugotovimo, da je iz zlatorumenih bezgovih cvetov ostala le še rjavina. Če le ni povsem potemnel, ga lahko uporabite kot sestavino različnih vsakodnevnih čajev. Poleg dobrega okusa je njegova zdravilna lastnost predvsem ta, da spodbuja potenje. To lahko s pridom uporabimo pri vseh tistih prehladnih boleznih, ki se najhitreje popravijo z močnim potenjem, kot so gripe, prehladi, bronhitis, začetna pljučnica ipd. A to močno potenje tudi obremenjuje srce in krvni obtok, zato naj bodo tisti z občutljivejšim in šibkejšim srcem pazljivi. Kakšna skodelica seveda ni problem, zares obremenjujoče so šele daljše kure.

Ko se z zamudo na bezgu odpirajo še zadnji cvetovi, se prvi kobuli barvajo v svojo temno modro do vijolično barvo, ki že na daleč obeta polno vitaminov (veliko C vitamina, izjemen vir vitamina B1), kvalitetnih mineralov in beljakovin.

Če bo letina bolj slaba, bomo težko prehiteli nadobudne kose, ki se prav živahno smukajo po grmu in sproti pobirajo vsako zrelo jagodko. Kdo bi jim očital, saj tako zdravega in hranljivega obroka ne gre zamuditi. V naši tradiciji iz njih pripravljamo čaj, izredno zdravilne sokove, marmelade ali dragoceno bezgovo vino. Vsi ti pripravki temeljito krepijo odpornost, čistijo želodec in tudi pomirjajo. Bezgove jagode tudi zelo dobro vplivajo na prebavo in so popolnoma nedolžno, a zanesljivo odvajalo. Obilno pa naj si ga privoščijo tudi tisti, ki večkrat zbolijo za pljučnico, saj imajo bezgove jagode za to nadlogo posebej preprečevalni učinek. Vendar zaužijemo lahko le zares zrele jagode oziroma še bolj varno je, da jih prekuhamo ali posušimo. V nezrelih jagodah je namreč sambunigrin, ki marsikomu povzroči bruhanje ali drisko. A s segrevanje snov razpade na povsem neškodljive sestavine, zato segrete ali posušene jagode lahko uživamo brez skrbi tudi v večjih količinah.

Super živila niso le tista, ki prihajajo iz daljnih krajev in na katerih mastno služijo predvsem trgovci. Super živila so pred domačim pragom - čista, nevsiljiva in bogata. In le ponižno čakajo, da se sklonimo k njim in uživamo v njihovih zdravih darovih. In prav je, da smo v zameno vsaj hvaležni in spoštljivi. 


Še več o zdravilnih zeliščih boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Štafeta semen 2024 – povabilo k sodelovanju

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija –...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.