Pozno spomladi se najbolj razveselimo drobnih in slastnih jagod. Grmički razvijejo drobne bele cvetove vse od aprila do junija, nato pa zrastejo plodovi, to so gozdne jagode. Gozdne jagode so nadvse slastne, najbolj se jih razveselijo naši otroci, zato jih nekaj nasadimo tudi na vrt. Razmnožujejo se s semeni, ki se razvijejo na drobnih jagodah. Razmnožujemo pa jih lahko tudi s poganjki, ki se razvijejo v samostojno rastlino.
Na takšen način lahko navadni jagodnjak nasadimo tudi na domači zelenjavni vrt. Pri gozdnih jagodah je užitno in zdravilno vse! Liste jagodnjaka nabiramo od aprila do junija, poberemo samo liste tiste rastline, ki ne cveti. Koreninski sistem jagode lahko sega tudi do 100 cm globoko in je sestavljen iz glavne korenike in sistema razvejanih koreninic. Korenine nabiramo zgodaj spomladi in pozno v jeseni.
RECEPT ZA MARMELADO
Marmelado ali džem pripravimo po receptu ki nam je najbolj všeč, mnogi ne marajo preveč sladkorja v marmeladi ali pa imajo kakšen poseben recept.
Po mojem preprostem receptu dobim izredno okusno marmelado, v kateri se najde tudi kakšna cela jagoda.
Sestavine za domačo jagodno marmelado:
1 kg svežih gozdnih jagod
1 kg želirnega sladkorja
Sveže nabrane gozdne jagode na hitro poplaknemo z vodo in jih polovico pretlačimo. Pretlačene jagod damo v posodo in dodamo želirni sladkor in ostale jagode, ki jih pustimo cele. Vse skupaj zmešamo in počakamo da mešanica zavre. Če imamo občutek, da marmelada ne bo želirala, dodamo žličko želirnega sredstva.
Ko mešanica zavre, kuhamo še 4 minute in vmes ves čas mešamo. Nato marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke in jih dobro zapremo. Čeprav je v receptu uporabljen cel kilogram želirnega sladkorja, marmelada ni sladka, saj sladkobo razbijejo sladko – kisle gozdne jagode.
PREBERITE TUDI: Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.