RECEPT: božanske italijanske testenine (hitra priprava)

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K.M. | 24.1.2023
Privoščite si hitro pripravljeno in izjemno okusno kosilo, po italijansko. Razvajajte svoje brbončice z najbolj avtohtonimi okusi iz Sicilije. Pa dober tek!
Pasta "alla norma" testenine so hitro pripavljene in izjemno okusne (Foto: Freepik.com)
Pasta "alla norma" testenine so hitro pripavljene in izjemno okusne (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testenine "alla norma" (bolj poznane kot "pasta alla norma") izvirajo iz Katanije, obalnega mesta na vzhodu Sicilije. Mesto je bilo tudi rojstno mesto skladatelja Vincenza Bellinija iz 19. stoletja, ki je napisal znamenito opero Norma. Pripovedi govorijo, da naj bi italijanski pisatelj Nino Martoglio ob obroku hrane (jedel naj bi testenine "alla norma") vzkliknil "Chista è 'na vera Norma", kar pomeni "to je prava Norma" ali v dobesednem prevodu "to je prava mojstrovina". Tako naj bi testenine dobile ime "alla norma".

Katere so glavne sestavine testenin jedi?

Ta preprosta sicilijanska jed je običajno sestavljena iz jajčevcev, omake iz paradižnika in sveže bazilike. Lahko pa se dodajo tudi druge sestavine, kot npr. kapre (recept spodaj). Tradicionalno se jed oplemeniti še z rikoto, lahko pa tudi s parmezanom ali pecorino. Po originalnem receptu je jajčevce potrebno ocvreti, lahko pa jih tudi spečemo v pečici. Za jed lahko uporabite rigatone, peresnike oz. kratke testenine ali špagete.

Sedaj pa veselo na delo. Skuhajmo božanske italijanske testenine in uživajmo v okusih.

Pasta alla norma

Potrebujete:

2 jajčevca
1 žlička soli
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1 majhna čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, zdrobljena
ščepec čilija v prahu
Dve 400 g pločevinki narezanih paradižnikov
1 žlička sladkorja
350 g špagetov
šopek bazilike in nekaj listov za dekoracijo
1 zvrhana žlica kaper
ricotta ali parmezan

Priprava:

Jajčevce narežemo in narezane potresemo s soljo ter jih približno 30 minut pustimo na cedilu, da izločijo tekočino. Medtem v ponvi segrejemo 2 žlici olja. Dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo na šibkem ognju nekaj minut. Dodamo česen in čili ter pražimo še eno minuto. Nato dodamo paradižnik in sladkor ter pustimo vreti. Brez pokrova kuhamo 20 minut. Med kuhanjem občasno premešamo.

Pečico segremo na 220C/200C (odvisno od pečice). Jajčevce pa osušimo s kuhinjskim papirjem, nato pa jih prelijemo s preostalim oljem. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 25-30 minut, dokler se ne zmehčajo in robovi zlato obarvajo. Medtem pripravimo tudi testenine po navodilih na embalaži. Shranimo 100 ml vode, v kateri smo kuhali testenine. Pripravimo še na drobno nasekljano baziliko in kapre ter ju dodamo k pečenim jajčevcem. Začinimo po okusu, nato pa špagete stresemo v ponev s paradižnikovo omako in dodamo nekaj vode (v kateri so se kuhale testenine). Vse skupaj razdelimo na 4 krožnike in posujemo z rikoto ali parmezanom in baziliko..

VIR: https://www.bbcgoodfood.com/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Recept: Ocvirkovka ali špehovka

Ocvirkovka ali špehovka, je bila včasih pogosto na mizi...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.