Testenine "alla norma" (bolj poznane kot "pasta alla norma") izvirajo iz Katanije, obalnega mesta na vzhodu Sicilije. Mesto je bilo tudi rojstno mesto skladatelja Vincenza Bellinija iz 19. stoletja, ki je napisal znamenito opero Norma. Pripovedi govorijo, da naj bi italijanski pisatelj Nino Martoglio ob obroku hrane (jedel naj bi testenine "alla norma") vzkliknil "Chista è 'na vera Norma", kar pomeni "to je prava Norma" ali v dobesednem prevodu "to je prava mojstrovina". Tako naj bi testenine dobile ime "alla norma".
Katere so glavne sestavine testenin jedi?
Ta preprosta sicilijanska jed je običajno sestavljena iz jajčevcev, omake iz paradižnika in sveže bazilike. Lahko pa se dodajo tudi druge sestavine, kot npr. kapre (recept spodaj). Tradicionalno se jed oplemeniti še z rikoto, lahko pa tudi s parmezanom ali pecorino. Po originalnem receptu je jajčevce potrebno ocvreti, lahko pa jih tudi spečemo v pečici. Za jed lahko uporabite rigatone, peresnike oz. kratke testenine ali špagete.
Sedaj pa veselo na delo. Skuhajmo božanske italijanske testenine in uživajmo v okusih.
Pasta alla norma
Potrebujete:
2 jajčevca
1 žlička soli
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
1 majhna čebula, drobno sesekljana
2 stroka česna, zdrobljena
ščepec čilija v prahu
Dve 400 g pločevinki narezanih paradižnikov
1 žlička sladkorja
350 g špagetov
šopek bazilike in nekaj listov za dekoracijo
1 zvrhana žlica kaper
ricotta ali parmezan
Priprava:
Jajčevce narežemo in narezane potresemo s soljo ter jih približno 30 minut pustimo na cedilu, da izločijo tekočino. Medtem v ponvi segrejemo 2 žlici olja. Dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo na šibkem ognju nekaj minut. Dodamo česen in čili ter pražimo še eno minuto. Nato dodamo paradižnik in sladkor ter pustimo vreti. Brez pokrova kuhamo 20 minut. Med kuhanjem občasno premešamo.
Pečico segremo na 220C/200C (odvisno od pečice). Jajčevce pa osušimo s kuhinjskim papirjem, nato pa jih prelijemo s preostalim oljem. Razporedimo jih po pekaču in pečemo 25-30 minut, dokler se ne zmehčajo in robovi zlato obarvajo. Medtem pripravimo tudi testenine po navodilih na embalaži. Shranimo 100 ml vode, v kateri smo kuhali testenine. Pripravimo še na drobno nasekljano baziliko in kapre ter ju dodamo k pečenim jajčevcem. Začinimo po okusu, nato pa špagete stresemo v ponev s paradižnikovo omako in dodamo nekaj vode (v kateri so se kuhale testenine). Vse skupaj razdelimo na 4 krožnike in posujemo z rikoto ali parmezanom in baziliko..
VIR: https://www.bbcgoodfood.com/