Sestavine, ki jih potrebujete za dve osebi:
Jušno kocko (zelenjavno ali piščančjo) iz katere boste pripravili 750ml juhe
100g špinače
Šopek peteršilja
3 žlice olivnega olja
4 rezine pršuta
10g masla
Vejico timijana
Por (potrebovali boste svetel del)
Strok česna (drobno nasekljan)
150g riža arborio
75ml suhega belega vina
20g naribanega parmezana
Pol limone (potrebovali boste sok)
En muškatni orešček (nariban)
Priprava
Prvi del: najprej pripravite juho iz jušne kocke. Potem v jušni osnovi približno 30 sekund blanširajte špinačo in peteršilj (do svetlo zelene barve). Nato ju dvignite in iztisnite odvečno vodo ter ju v sekljalniku ali kuhinjskem robotu zmiksajte. Dodajte dve žlici olivnega olja in eno žlico vode. Vse skupaj zmešajte tako, da nastane fin pire.
Drugi del: v večji ponvi na preostanku olivnega olja popecite pršut (mora biti rahlo hrustljav). Hrustljavo popečen pršut nato preložite in ga pokrijte s kuhinjskim papirjem. V ponev pa stresite 5g maslo, timijan, narezan por in česen ter začinite po okusu. Dodajte še najbolj hrustljave delčke pršuta in pražite toliko časa, da lepo zadiši (vendar ne sme porjaveti). Potem dodajte riž in ga toliko časa mešajte, da se zlije z mešanico. Prilijte še vino in kuhajte približno dve minuti oz. toliko časa, da vino izhlapi. Pri zadnjem koraku začnete dodajati jušno osnovo – prilivate in kuhate toliko časa, da je riž kuhan in lepo kremast.
Tretji del: odstavte ponev z rižem in vanj vmešajte še preostanek masla, parmezan, limonin sok in nekaj limonine lupinice. Na koncu dodate še špinačni pire ter začinite z ribanim muškatnim oreščkom. Na vrh pa položite hrustljav pršut in potresite s parmezanom.
Pa dober tek!
VIR: https://www.bbcgoodfood.com