Priporočam ta recept, shranite ga. Testo je krasno za obdelavo. Prhki so. Poizkusite.
Sestavine za testo:
1/2 kg gladke moke
dober ščep soli
10 dkg domače svinjske masti
15 dkg masla (sobne temperature)
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
2,5 dkg svežega kvasa
1 dcl mlačne vode
3 žlice sladkorja
Sestavine za nadev:
domači džem (okus po želji) - zamenjate ga lahko z bolj gosto marmelado ali mleti orehi, lešniki, mandeljni, ki jih dodate (2 žlici) v 10 dkg marmelade (tako jo zgostite in s tem preprečite, da bi marmelada med peko uhajala).
Sestavine za povaljanje:
Sladkor v prahu, z dodanim vanilijevim sladkorjem
Izdelava:
V mlačni vodi najprej raztopimo kvas, žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo 5 do10 minut. V skledo presejemo moko, dodamo vse sestavine in pripravljen kvasec ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. Testa ne vzhajamo. Testo razdelimo na 6 enako težkih delov (6× 16 dkg) in vsakega oblikujemo v gladko kroglo. Vsako kroglico razvaljamo na dobro pomokani površini, v krog premera 25 do 26 cm in ga razrežemo na 8 enakih trikotnikov, na vsak del damo žličko džema, zvijamo tako, da najprej zapognemo testo z obeh strani na marmelado in ga malo zatisnemo, da nadev ne izteče (glej sliko), šele nato zvijemo kot rolado, da nastane kifeljček. Razporedimo jih na peki papir v pekaču (peki zato, da ne boste preveč imeli dela s čiščenjem pekača). Pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 180 stopinjah (brez ventilacije), 15 minut. Kifeljčke še vroče povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vanili sladkorja. Dobili boste 48 kifeljčkov (2 pekača).
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.