Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi se vrnila v preteklost, ko sem opazovala svojo babico, kako z ljubeznijo in dlanmi, z od dela žuljavih rok, mesi, valja, zvija zvitke, narejene s svinjsko mastjo in polni z domačim džemom. Tej kifeljčki bodo poželi vse komplimente in še večkrat jih boste delali. Navdušeni bodo mali in veliki.
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priporočam ta recept, shranite ga. Testo je krasno za obdelavo. Prhki so. Poizkusite.

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke moke
dober ščep soli
10 dkg domače svinjske masti
15 dkg masla (sobne temperature)
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
2,5 dkg svežega kvasa
1 dcl mlačne vode
3 žlice sladkorja

Sestavine za nadev:
domači džem (okus po želji) - zamenjate ga lahko z bolj gosto marmelado ali mleti orehi, lešniki, mandeljni, ki jih dodate (2 žlici)  v 10 dkg marmelade (tako jo zgostite in s tem preprečite, da bi marmelada med peko uhajala).

Sestavine za povaljanje:
Sladkor v prahu, z dodanim vanilijevim sladkorjem

Izdelava:
V mlačni vodi najprej raztopimo kvas, žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo 5 do10 minut. V skledo presejemo moko, dodamo vse sestavine in pripravljen kvasec ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. Testa ne vzhajamo. Testo razdelimo na 6 enako težkih delov (6× 16 dkg) in vsakega oblikujemo v gladko kroglo. Vsako kroglico razvaljamo na dobro pomokani površini, v krog premera 25 do 26 cm in ga razrežemo na 8 enakih trikotnikov, na vsak del damo žličko džema, zvijamo tako, da najprej zapognemo testo z obeh strani na marmelado in ga malo zatisnemo, da nadev ne izteče (glej sliko), šele nato zvijemo kot rolado, da nastane kifeljček. Razporedimo jih na peki papir v pekaču (peki zato, da ne boste preveč imeli dela s čiščenjem pekača). Pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 180 stopinjah (brez ventilacije), 15 minut. Kifeljčke še vroče povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vanili sladkorja. Dobili boste 48 kifeljčkov (2 pekača).

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Recepti iz Jožičine kuhinje Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Štrudlice

Verjetno se še spomnite tistih slastnih prhkih piškotov...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.