Za biskvit potrebujete le:
60 dkg bele gladke moke
1 zavojček pecilnega praška
25 dkg masla - zmehčanega (naj bo kvalitetno)
2 dcl kisle smetane
2 jajci
20 dkg kristalnega sladkorja
Za nadev pa le :
1,5 kg dobrih jabolk
15 dkg kristalnega sladkorja
1/2 dkg mletega cimeta
kakšno kapljo ruma
+sladkor v prahu z dodatkom vanilijevega sladkorja
Izdelava:
Moko zmešajte s pecilnim praškom, vanjo dodajte maslo (če je maslo iz hladilnika, ga naribajte - glej sliko) in z rokami moko in maslo zmesite v drobtinice, dodajte jajci, kislo smetano in sladkor.
Vse skupaj najprej premešajte s kuhalnico ali žlico. Nato ročno zamesite testo. Če je testo še lepljivo, dodajte moko po potrebi, a pozor, gre za majhno količino! Količina moke lahko odstopa od recepta, kar je odvisno tudi kako debela jajca ste dodali in kakšna je moka. Testo zavijte v živilsko folijo (če je nimate, velja tudi pvc vrečka) in ga dajte za 1 uro v hladilnik. Med tem časom olupite jabolka, jih naribajte in dodajte sladkor. Na zmerni temperaturi jih zdušite, vmes premešajte, jih odstavite in dodajte cimet (po želji lahko dodate par kapljic ruma), ter malce nadev ohladite. Če bo nadev malo sočen, nič bat. Tudi količino sladkorja lahko prilagodite svojemu okusu.
Testo razdelite na 2 enaka dela. Delovno površino posujte z moko in na njej z občutkom razvaljajte en del testa na velikost pekača od pečice. S pomočjo valjarja ga prenesite na dobro namaščen pekač. Na testo enakomerno razporedite ves jabolčni nadev (lahko se nanaša topel ali hladen). Razvaljajte drugi del testa in z njim pokrijte nadev. Ob strani testo spojite, da pokrijete nadev. Pito prepikajte po površini z vilico. Sedaj vklopite pečico (brez ventilatorja) na 180 stopinj. Dokler se pečica segreva, naj pita stoji. Pecite jo 40 minut, ohladite jo in razrežite. Posipajte s sladkorjem v prahu, v katerega primešajte 1 zavojček vanilijevega sladkorja jaz ga zmeljem v kavinem mlinčku).
Iz Jožičine kuhinje sladek sobotni pozdravček.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.