Recepti iz Jožičine kuhinje: Lena jabolčna pita

Recep za leno pito vam bo prišel zelo prav, ko ne boste imeli nobenega keksa, ali drugega peciva, obiski pa vam bodo že trkali na vrata. Gre za zelo enostavno peko, ki vam bo z okusom, nasitnostjo, izdatnostjo in izgledom na mizi dala pridih domačega peciva.
Lena jabolčna pita (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Lena jabolčna pita (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za biskvit potrebujete le:
60 dkg bele gladke moke
1 zavojček pecilnega praška
25 dkg masla - zmehčanega (naj bo kvalitetno)
2 dcl kisle smetane
2 jajci
20 dkg kristalnega sladkorja
Za nadev pa le :
1,5 kg dobrih jabolk
15 dkg kristalnega sladkorja
1/2 dkg mletega cimeta
kakšno kapljo ruma
+sladkor v prahu z dodatkom vanilijevega sladkorja

Izdelava:
Moko zmešajte s pecilnim praškom, vanjo dodajte maslo (če je maslo iz hladilnika, ga naribajte - glej sliko) in z rokami moko in maslo zmesite v drobtinice, dodajte jajci, kislo smetano in sladkor.
Vse skupaj najprej premešajte s kuhalnico ali žlico. Nato ročno zamesite testo. Če je testo še lepljivo, dodajte moko po potrebi, a pozor, gre za majhno količino! Količina moke lahko odstopa od recepta, kar je odvisno tudi kako debela jajca ste dodali in kakšna je moka. Testo zavijte v živilsko folijo (če je nimate, velja tudi pvc vrečka) in ga dajte za 1 uro v hladilnik. Med tem časom olupite jabolka, jih naribajte in dodajte sladkor. Na zmerni temperaturi jih zdušite, vmes premešajte, jih odstavite in dodajte cimet (po želji lahko dodate par kapljic ruma), ter malce nadev ohladite. Če bo nadev malo sočen, nič bat. Tudi količino sladkorja lahko prilagodite svojemu okusu.

Testo razdelite na 2 enaka dela. Delovno površino posujte z moko in na njej z občutkom razvaljajte en del testa na velikost pekača od pečice. S pomočjo valjarja ga prenesite na dobro namaščen pekač. Na testo enakomerno razporedite ves jabolčni nadev (lahko se nanaša topel ali hladen). Razvaljajte drugi del testa in z njim pokrijte nadev. Ob strani testo spojite, da pokrijete nadev. Pito prepikajte po površini z vilico. Sedaj vklopite pečico (brez ventilatorja) na 180 stopinj. Dokler se pečica segreva, naj pita stoji. Pecite jo 40 minut, ohladite jo in razrežite. Posipajte s sladkorjem v prahu, v katerega primešajte 1 zavojček vanilijevega sladkorja jaz ga zmeljem v kavinem mlinčku).

Iz Jožičine kuhinje sladek sobotni pozdravček.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Jabolčna pita
Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.