Kokosovi poljubčki
Kokosovo pecivo je izredno priljubljeno, zato ga moramo nujno pripraviti tudi za praznike. Za kokosove poljubčke potrebujemo naslednje sestavine:
200 gramov kokosove moke
4 beljake
200 gramov sladkorja
za noževo konico zmletega cimeta
2 kapljici esence grenkih mandljev
Kokosovo moko stresemo na pekač in jo rahlo prepražimo in nato ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg in nato vanj zamešamo sladkor, zmlet cimet in esenco grenkih mandljev.
Prepraženo kokosovo moko nato previdno vmešamo v sneg, tako da ga samo privzdigujemo z metlico in ne mešamo. Z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s peki papirjem.
Pečico prej ogrejemo na 150 stopinj C, kokosove poljubčke pečemo 25 minut.
PREBERITE TUDI: Potica – kako spečemo najboljšo potico?
Mandljeve zvezdice
Za izredno okusne božične mandljeve zvezdice, potrebujemo naslednje sestavine:
250 gramov mehke bele moke
150 gramov sladkorja
2 zavitka vaniljevega sladkorja
sol
2 rumenjaka
za noževo konico zmletega cimeta
200 gramov mrzlega masla
70 gramov olupljenih in zmletih mandljev
1 rumenjak ( za premaz)
1 žlico mleka
75 gramov olupljenih in nasekljanih mandljev (za okras)
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in dva rumenjaka. Vse sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, dodamo mandlje in oboje stresemo na testeno kašo. Posujemo s preostalo moko in na hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.
Testo nato razdelimo na manjše dele in jih na tanko razvaljamo. Z modelčkom izrežemo majhne zvezdice in jih položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Rumenjak razžvrkljamo z 1 žlico mleka in premažemo zvezdice.
Nato jih potresemo z nasekljanimi mandlji in pekač postavimo v pečico ogreto na 175 do 200 stopinj C. Mandljeve zvezdice pečemo približno 10 minut.
PREBERITE TUDI: Recepti za slastne božične napitke
Španski vetrci
V času božične peke, posebej ko pečemo potico, nam pogosto ostajajo jajčni beljaki. Iz beljakov lahko pripravimo okusne sladice, ki jih ponudimo poleg drugih božičnih sladic.
Recept za španske vetrce:
5 beljakov
35 dag sladkorja v prahu
maslo, moka ali papir za peko za pekač
Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vtepemo žlico mletega sladkorja. Preostali sladkor primešamo na rahlo. Zmes damo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo lepe oblike.
Španske vetrce počasi spečemo, bolje rečeno posušimo v malo topli pečici.
Brizgani keksi
Brizgani keksi so prav gotovo najbolj preprosti za pripravo. Poiskala sem res preprost recept.
80 dag moke
1 zavitek pecilnega praška
20 dag masla
20 dag sladkorja
2, 5 dl smetane
4 rumenjaki
1 zavitek vaniljevega sladkorja
Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo narezano maslo. Sladkor, smetano, rumenjake in vaniljev sladkor malo stepemo in dodamo moki. Vse skupaj zgnetemo v bolj trdo testo.
Na strojček za brizganje keksov nastavimo nastavek za kekse in testo zmeljemo v klobasico in jo sproti režemo na poljubno dolge kose. Zlagamo jih v namaščen pekač in spečemo v srednje vroči pečici, pri temperaturi od 140 – 160 stopinj C, približno 30 minut.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice
Indijančki
Indijančki so sladica, ki vedno navduši! Ponudimo jih lahko tudi v času Božičnih praznikov.
Recept za indijančke: sestavine za testo:
8 rumenjakov
10 dag sladkorja
3 žlice vode
sneg iz 8 beljakov
15 dag moke
maščoba za model
Nadev za indijančke:
5 dl sladke smetane
7 dag sladkorja
čokoladna glazura
Rumenjake in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo vodo, moko in čvrst sneg iz beljakov. Testo vlijemo v namaščen model za indijančke. Če nimamo modela za peko indijančkov, potem z vrečko nabrizgamo na pekač krofke, ki jih pečemo 20 minut.
Ko so krofki pečeni, jih ohladimo, izdolbemo in napolnimo z nadevom. Nato poveznemo po dva in dva drugega vrh drugega in ji tako sestavljene polijemo po vrhu s čokoladno glazuro.
PREBERITE TUDI: Piškoti za vse priložnosti: Recepti za najbolj slastne kekse
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.