Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov. Ko pokrajino okoli nas pobeli sneg, iz kuhinj zadiši po cimetu in sveže pečenih prazničnih dobrotah.
Slasti božični piškoti (Foto: Karmen Valant)
Slasti božični piškoti (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kokosovi poljubčki

Kokosovo pecivo je izredno priljubljeno, zato ga moramo nujno pripraviti tudi za praznike. Za kokosove poljubčke potrebujemo naslednje sestavine:

200 gramov kokosove moke
4 beljake
200 gramov sladkorja
za noževo konico zmletega cimeta
2 kapljici esence grenkih mandljev
Kokosovo moko stresemo na pekač in jo rahlo prepražimo in nato ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg in nato vanj zamešamo sladkor, zmlet cimet in esenco grenkih mandljev.

Prepraženo kokosovo moko nato previdno vmešamo v sneg, tako da ga samo privzdigujemo z metlico in ne mešamo. Z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s peki papirjem.

Pečico prej ogrejemo na 150 stopinj C, kokosove poljubčke pečemo 25 minut. 

Mandljeve zvezdice

Za izredno okusne božične mandljeve zvezdice, potrebujemo naslednje sestavine:

250 gramov mehke bele moke
150 gramov sladkorja
2 zavitka vaniljevega sladkorja
sol
2 rumenjaka
za noževo konico zmletega cimeta
200 gramov mrzlega masla
70 gramov olupljenih in zmletih mandljev
1 rumenjak ( za premaz)
1 žlico mleka

75 gramov olupljenih in nasekljanih mandljev (za okras)
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in dva rumenjaka. Vse sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, dodamo mandlje in oboje stresemo na testeno kašo. Posujemo s preostalo moko in na hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.

Testo nato razdelimo na manjše dele in jih na tanko razvaljamo. Z modelčkom izrežemo majhne zvezdice in jih položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Rumenjak razžvrkljamo z 1 žlico mleka in premažemo zvezdice.

Nato jih potresemo z nasekljanimi mandlji in pekač postavimo v pečico ogreto na 175 do 200 stopinj C. Mandljeve zvezdice pečemo približno 10 minut. 

Španski vetrci

V času božične peke, posebej ko pečemo potico, nam pogosto ostajajo jajčni beljaki. Iz beljakov lahko pripravimo okusne sladice, ki jih ponudimo poleg drugih božičnih sladic.

Recept za španske vetrce:

5 beljakov
35 dag sladkorja v prahu
maslo, moka ali papir za peko za pekač
Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vtepemo žlico mletega sladkorja. Preostali sladkor primešamo na rahlo. Zmes damo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo lepe oblike.

Španske vetrce počasi spečemo, bolje rečeno posušimo v malo topli pečici. 

Brizgani keksi

Brizgani keksi so prav gotovo najbolj preprosti za pripravo. Poiskala sem res preprost recept.

80 dag moke
1 zavitek pecilnega praška
20 dag masla
20 dag sladkorja
2, 5 dl smetane
4 rumenjaki
1 zavitek vaniljevega sladkorja
Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo narezano maslo. Sladkor, smetano, rumenjake in vaniljev sladkor malo stepemo in dodamo moki. Vse skupaj zgnetemo v bolj trdo testo.

Na strojček za brizganje keksov nastavimo nastavek za kekse in testo zmeljemo v klobasico in jo sproti režemo na poljubno dolge kose. Zlagamo jih v namaščen pekač in spečemo v srednje vroči pečici, pri temperaturi od 140 – 160 stopinj C, približno 30 minut. 

Indijančki

Indijančki so sladica, ki vedno navduši! Ponudimo jih lahko tudi v času Božičnih praznikov. 

Recept za indijančke: sestavine za testo:

8 rumenjakov
10 dag sladkorja
3 žlice vode
sneg iz 8 beljakov
15 dag moke
maščoba za model
Nadev za indijančke:

5 dl sladke smetane
7 dag sladkorja
čokoladna glazura
Rumenjake in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo vodo, moko in čvrst sneg iz beljakov. Testo vlijemo v namaščen model za indijančke. Če nimamo modela za peko indijančkov, potem z vrečko nabrizgamo na pekač krofke, ki jih pečemo 20 minut.

Ko so krofki pečeni, jih ohladimo, izdolbemo in napolnimo z nadevom. Nato poveznemo po dva in dva drugega vrh drugega in ji tako sestavljene polijemo po vrhu s čokoladno glazuro.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božični piškoti Recepti
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.