Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov. Ko pokrajino okoli nas pobeli sneg, iz kuhinj zadiši po cimetu in sveže pečenih prazničnih dobrotah.
Slasti božični piškoti (Foto: Karmen Valant)
Slasti božični piškoti (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kokosovi poljubčki

Kokosovo pecivo je izredno priljubljeno, zato ga moramo nujno pripraviti tudi za praznike. Za kokosove poljubčke potrebujemo naslednje sestavine:

200 gramov kokosove moke
4 beljake
200 gramov sladkorja
za noževo konico zmletega cimeta
2 kapljici esence grenkih mandljev
Kokosovo moko stresemo na pekač in jo rahlo prepražimo in nato ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg in nato vanj zamešamo sladkor, zmlet cimet in esenco grenkih mandljev.

Prepraženo kokosovo moko nato previdno vmešamo v sneg, tako da ga samo privzdigujemo z metlico in ne mešamo. Z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s peki papirjem.

Pečico prej ogrejemo na 150 stopinj C, kokosove poljubčke pečemo 25 minut. 

PREBERITE TUDI: Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Mandljeve zvezdice

Za izredno okusne božične mandljeve zvezdice, potrebujemo naslednje sestavine:

250 gramov mehke bele moke
150 gramov sladkorja
2 zavitka vaniljevega sladkorja
sol
2 rumenjaka
za noževo konico zmletega cimeta
200 gramov mrzlega masla
70 gramov olupljenih in zmletih mandljev
1 rumenjak ( za premaz)
1 žlico mleka

75 gramov olupljenih in nasekljanih mandljev (za okras)
Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in dva rumenjaka. Vse sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, dodamo mandlje in oboje stresemo na testeno kašo. Posujemo s preostalo moko in na hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.

Testo nato razdelimo na manjše dele in jih na tanko razvaljamo. Z modelčkom izrežemo majhne zvezdice in jih položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Rumenjak razžvrkljamo z 1 žlico mleka in premažemo zvezdice.

Nato jih potresemo z nasekljanimi mandlji in pekač postavimo v pečico ogreto na 175 do 200 stopinj C. Mandljeve zvezdice pečemo približno 10 minut. 

PREBERITE TUDI: Recepti za slastne božične napitke

Španski vetrci

V času božične peke, posebej ko pečemo potico, nam pogosto ostajajo jajčni beljaki. Iz beljakov lahko pripravimo okusne sladice, ki jih ponudimo poleg drugih božičnih sladic.

Recept za španske vetrce:

5 beljakov
35 dag sladkorja v prahu
maslo, moka ali papir za peko za pekač
Beljake stepemo v čvrst sneg in vanj vtepemo žlico mletega sladkorja. Preostali sladkor primešamo na rahlo. Zmes damo v dresirno vrečko in na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo lepe oblike.

Španske vetrce počasi spečemo, bolje rečeno posušimo v malo topli pečici. 

Brizgani keksi

Brizgani keksi so prav gotovo najbolj preprosti za pripravo. Poiskala sem res preprost recept.

80 dag moke
1 zavitek pecilnega praška
20 dag masla
20 dag sladkorja
2, 5 dl smetane
4 rumenjaki
1 zavitek vaniljevega sladkorja
Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo narezano maslo. Sladkor, smetano, rumenjake in vaniljev sladkor malo stepemo in dodamo moki. Vse skupaj zgnetemo v bolj trdo testo.

Na strojček za brizganje keksov nastavimo nastavek za kekse in testo zmeljemo v klobasico in jo sproti režemo na poljubno dolge kose. Zlagamo jih v namaščen pekač in spečemo v srednje vroči pečici, pri temperaturi od 140 – 160 stopinj C, približno 30 minut. 

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Indijančki

Indijančki so sladica, ki vedno navduši! Ponudimo jih lahko tudi v času Božičnih praznikov. 

Recept za indijančke: sestavine za testo:

8 rumenjakov
10 dag sladkorja
3 žlice vode
sneg iz 8 beljakov
15 dag moke
maščoba za model
Nadev za indijančke:

5 dl sladke smetane
7 dag sladkorja
čokoladna glazura
Rumenjake in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo vodo, moko in čvrst sneg iz beljakov. Testo vlijemo v namaščen model za indijančke. Če nimamo modela za peko indijančkov, potem z vrečko nabrizgamo na pekač krofke, ki jih pečemo 20 minut.

Ko so krofki pečeni, jih ohladimo, izdolbemo in napolnimo z nadevom. Nato poveznemo po dva in dva drugega vrh drugega in ji tako sestavljene polijemo po vrhu s čokoladno glazuro.

PREBERITE TUDI: Piškoti za vse priložnosti: Recepti za najbolj slastne kekse

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božični piškoti Recepti
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.