Ščepec ayurvedske modrosti

Ayurveda je starodavna tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije. Človeka uči, kako živeti v harmoniji z naravo, in mu pomaga živeti zdravo. Mnogokrat v njej najdemo odgovore na sodobne zdravstvene tegobe.
Ayurveda je starodavna tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije.  (foto: Thermana Laško)
Ayurveda je starodavna tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije. (foto: Thermana Laško)
Nazaj Naprej
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po ayurvedskem izročilu je poleg tega, kaj uživamo, zelo pomembno tudi, kako to uživamo. Ayurveda izpostavlja pomen ustrezne prebave – le-ta je vir zdravja. Po ayurvedi se lahko s pravilno kombinacijo, količino živil ter določenimi deli dneva, ko se hrano uživa, vzdržuje notranje ravnovesje ali celo popravi neravnovesje, ki je nastalo zaradi nezdravega načina življenja. Ayurveda temelji na treh temeljnih načelih oz. došah. To so vata, pita in kapha. Različna kombinacija doš narekuje različne načine prehranjevanja. Dr. Ajith Chakrapani iz Thermana&Veda Ayurveda centra je za vas pripravil nekaj ayurvedskih nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri boljšem počutju.

V hladnih mesecih ni primerno uživati hrane, ki še dodatno hladi (sladoled, surova zelenjava, ...). Ayurveda takrat priporoča živila, ki telo pogrejejo. Hrani lahko dodate več začimb, na primer cimet, ki je znan po svojem grelnem učinku.

Za ohranjanja zdravja jedem dodajajte kurkumo, ki deluje antiseptično, antibakterijsko, protivnetno in protiglivično. V Indiji je kurkuma zelo cenjena. Verjamejo, da če na prvi dan novega leta zaužiješ večjo količino kurkume, to prinese blagostanje skozi celo leto. Kurkumo imenujejo tudi »zlati prah«.

Pri boljšem počutju nam lahko pomagata tudi rastlini, ki rasteta pri nas – bazilika in meta. Kadar imamo težave s sinusi, prehladom ali zamašenim nosom, zavremo vodo, vanjo dodamo baziliko ali meto in nato vdihavamo blagodejno aromatično paro.

Imunsko odpornost v zimskem času okrepi grgranje tople vode, ki ji primešamo ščepec soli in pol jedilne žlice kurkume. Tovrstno grgranje ayurveda priporoča tudi ljudem, ki so jim odstranili mandlje.

Pri težavah s sklepi bo morda pomagal čaj iz brezovih listov. Posušene brezove liste prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Pijemo zjutraj in zvečer.

Raziskave kažejo, da ayurvedsko zdravljenje zniža krvni tlak in holesterol, zavira staranje in pospešuje okrevanje po bolezni. Veliko zelišč, ki se uporabljajo v ayurvedi, deluje antioksidativno in ščiti pred boleznimi.

Voda tudi v ayurvedi velja za univerzalno zdravilo. Vodi primešajmo kumino ali ingver, ki odlično razstrupljata. V dva litra vrele vode primešamo eno veliko žlico kumine, pustimo stati deset minut, nato pa tekočino precedimo in pijemo ves dan.

Beluši odlično vzdržujejo hormonsko ravnovesje. Ženskam v menopavzi beluši ublažijo pretirano potenje.

Imate leno prebavo? Preizkusite naravno ayurvedsko sredstvo za pospešitev prebave: 1 skodelici vode dodajte 3 čajne žličke limoninega soka, ščepec mletega črnega popra in 1 čajno žličko medu. Dobro premešajte in pijte dvakrat na dan 1–2 meseca.

Vas tudi v kuhinji mika daljni Orient? Vabljeni, da preizkusite spodnji ayurvedski recept.

Za vse dodatne informacije o ayurvedi in ponudbah ayurveda detox in ostalih ayurvedskih paketih bivanja najdete več informacij na www.thermana.si ali na 080 81 19.

Zelenjavno lečina juha: za vata & kapha tip doše

Sestavine:
¼ skodelice narezanega zelja
3–4 cvetke cvetače
1 manjši, sesekljan korenček
4–5 sesekljanih zrn fižola
1 mala, drobno sesekljana čebula
2 stroka drobno sesekljanega česna
2 žlici zelenega mungo fižola
ščepec popra
sol po okusu
1 žlica ghee masla

Priprava:
- V lonec na pritisk damo 1 skodelico vode, mungo fižol, zelje, cvetačo, korenček in fižol ter kuhamo do prvega žvižga. Zmiksamo in precedimo.
- V ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezano čebulo in česen ter na majhnem ognju pražimo 2–3 minute, da čebula porumeni.
- V ponev s čebulo vlijemo jušno mešanico in 1 skodelico tople vode. Kuhamo 5–7 minut.
- Začinimo s soljo in poprom in še vroče postrežemo.

 

Morda te zanima tudi:

Misel za 20. avgust

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Pevka iskreno o svojih temnih dnevih

Glasba jo je rešila pred depresijo.

5 zdravih nasvetov za uspešno hujšanje

Se tudi vi trudite izgubiti kak odvečni kilogram pa vam...

Misel za 19. avgust

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Bazeni po Sloveniji: Kakšna je kakovost vode?

Zdravstveni inšpektorat je tudi letos opravil nadzor na...

Misel za 18. avgust

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.