Tudi vi obožujete lososa in se ne bi branili, če bi izgubili kakšen dekagram odvečne telesne teže?
Potem si obvezno shranite tale shujševalni recept, ki smo si ga izposodili iz svetovne uspešnice Ščepec njama, ki je izšla pri Aktivnih medijih.
"Naš najljubši izrek je Kar plava, ne redi, saj so naše najmanj kalorične glavne jedi iz rib. Recept za lososa z maroškimi začimbami, ki je izdaten in bogat z beljakovinami, je genialna kombinacija maroških arom in nežnega, rahlega ribjega mesa. Čeprav na prvi pogled ni videti, ga zlahka pripravimo, zato je kot nalašč za hiter, a prefinjen večerni obrok," pišeta avtorici Kate Allinson in Kay Featherstone.
Za 4 osebe potrebujete:
- 4 fileje lososa s kožo
- 1 rdečo in 1 rumeno papriko
- 1 rdečo čebulo
- 1 limono
- sveže mlet črni poper
- sol
- olje v pršilu
Za mešanico začimb potrebujete:
- 2 žlički mletega ingverja
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žličko mletega kumina orientalske kumine
- 1 žličko mletega cimeta
- 1 žličko mletega belega popra
- 1/2 žličke pimenta
- 1/2 žličke mlete kurkume
Priprava:
1) Vse sestavine za mešanico začimb zmešajte in mešanico prihranite za kasneje. Očistite papriki in ju zrežite na koščke ter na majhne kockice zrežite tudi čebulo.
2) Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija; ventilatorsko na 180 stopinj Celzija, plinsko pa na stopnjo 6.
3) Papriko in čebulo stresite v pekač, popršite z oljem ter posolite in popoprajte.
4) File lososa na debelo potresite z mešanico začimb in ga razporedite po zelenjavi v pekaču. (Če vam bo ostalo kaj mešanice začimb, jo shranite v dobro zaprti posodi za drugič.)
5) Limono vzdolžno prerežite. Eno polovico razrežite na osem polkrožnih rezin. Na vsak file položite po dve rezini limone in rahlo posolite. S sokom druge polovice limone pokapajte ribo.
6) Losos po maroško postavite v pečico in pecite 20 minut oziroma toliko časa, da se ribji fileji prepečejo.
7) Začinjene lososove fileje vzemite iz pečice in jih postrezite s pečeno zelenjavo iz pekača.