Šparglji ali beluši - zdravje na krožniku

Šparglji ali beluši so ena prvih pomladnih rastlin. Nabirate jih lahko od aprila pa vse do sredine junija. Da so zelo zdravi, je dobro znano, izboljševali naj bi celo moško spolno moč. Kuhani ali presni, naj bodo obvezna sestavina spomladanskega jedilnika.
 	Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Šparglji ali beluši so cenjeni kot zdravilna rastlina že od nekdaj. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Šparglje so poznali že Kitajci več kot tri tisoč let pred našim štetjem, Rimljani so poznali zdravilnost in hranljivost te rastline. Tudi danes so cenjeni kot zdravilna rastlina in gastronomska specialiteta.

V stari Kitajski so jo uporabljali za zdravljenje suhega kašlja, za krepitev pljuč, z njo so zdravili kožne otekline, čire, zniževali povišano telesno temperaturo. Kopel iz špargljev, pripravljena za gosta je bil največji znak gostoljubnosti. Tudi Egipčanom je bila zdravilna kopel znana, za njih so bili sveta rastlina in skupaj z zeleno so jo puščali v grobnicah kot popotnico za mrtve.

Šparglje boste lahko nabrali v Primorju, divji so zelene barve, imajo tanjšo lupino kot beli in vsebujejo nekoliko manj zdravilnega asparagina. Ta povečuje dejavnost ledvic in pospešuje izločanje urina. Šparglji so torej naravni diuretik, zdrav človek jih lahko je vsak dan, odsvetujejo pa jih bolnikom z ledvičnimi kamni.
 
PREBERITE TUDI: Čemaž: divji ali gozdni česen

Sestavljeni so iz nekaj odstotkov ogljikovih hidratov, vsebujejo le 0,1 odstotek maščob, okoli 0,6 odstotka rudninskih snovi (največ je kalija, sledijo fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, jod, flour). Vsebujejo vitamin C, imajo precej karotena, vitamine B-kompleksa, asparagin, eterično olje, sladkor, erzen, jantarno kislino, tirozin, metil merkaptan, v mladih rastlinah je tudi holin.

Čistijo organizem, imajo diuretično delovanje, torej spodbujajo delovanje ledvic, mehurja. Čistijo kri, pomagajo pri obolelih jetrih. Priporočajo jih pri revmatičnih obolenjih, vodenici, za boljše delovanje srca.

Njihov sok uporabljajo za zdravljenje kašlja, bolečin v kolkih, celo pri zobobolu.

Priprava je enostavna, šparglje najprej operete, nato olupite od vršička navzdol. Spodnji del olupite nekoliko bolj na debelo in odstranite oleseneli del. Zeleni šparglji imajo nekoliko tanjšo lupino, zato jih je potrebno manj lupiti.
 
PREBERITE TUDI: Težave z želodcem - Naravna pomoč

Skuhate jih v podolgovatem loncu, vodo osolite, lahko dodate tudi žlico sladkorja, maslo, nekaj soka limone. Po 20 minutah kuhanja jih odcedite in ponudite kot samostojno jed ali kot prilogo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.