Svetovni dan hrane: Zaupanje v varno in zdravo hrano

Moje zdravje > Prehrana | piše: M. L. | 16.10.2019
Svetovni dan hrane, ki letos poteka pod sloganom “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote”, je lahko tudi priložnost, da se ponovno vzpostavi zaupanje potrošnikov v varnost hrane.
Imamo potrošniki zares dostop do varne in zdrave hrane? (foto: pexels.com)
Imamo potrošniki zares dostop do varne in zdrave hrane? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Letošnji svetovni dan hrane poteka pod sloganom “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.” Po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri OZN (FAO) na svetu še vedno kar 820 mio ljudi trpi za pomanjkanjem hrane, zato doseg cilja za svet brez lakote do 2030, zagotovo predstavlja velik izziv.

Svetovni dan hrane pa je v luči nedavnih dogodkov tudi priložnost, da izpostavimo načeto zaupanje potrošnikov v varnost hrane. V luči zaščite zdravja in varnosti je hitro, učinkovito in pravočasno informiranje potrošnikov o varnosti hrane in s tem povezanimi tveganji, zelo pomembno,” menijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo: “Pri tem je ključen ustrezen nadzor ter pravočasno in dosledno ukrepanje. Ko je ogroženo zdravje potrošnikov, še posebej ranljivih skupin, in je do kontaminacije prišlo s prepovedanimi dejanji, ne moremo govoriti le o prekrških, ampak morajo biti sankcije ustrezne teži kršitve. Nova afera z mletim mesom in mesnimi pripravki zato pod vprašaj postavlja zaupanje potrošnikov do trgovcev na eni strani in transparentnosti procesa uradnega nadzora na drugi.

Porajajo se dvomi v učinkovitost nadzora
Zavedamo se, da ni možno popolnoma preprečiti zlorab, a skrbi nas, kako se ob tem ukrepa. Več mesečno čakanje na izvedbo ponovnega uradnega nadzora, čeprav so bile nepoštene prakse zaznane že junija, nam poraja dvome v učinkovitost nadzora. Pretekla je cela sezona peke potencialno nevarnih mesnih pripravkov na žaru, predno je bil potrošnik obveščen o odkritih nepoštenih praksah,”je poudarila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Ne smemo pa tudi pozabiti, da v času sezone in popustov nekatere družine kupujejo na zalogo in živila zmrzujejo, zato bi ob pravočasnem obveščanju potrošniki potencialno nevarne izdelke lahko vrnili ali zavrgli. Menimo, da bi moral biti potrošnik zaščiten s pravočasnim obveščanjem o kršitvi, nadzor pa opravljen dosledno, saj so sicer kršene potrošnikove osnovne pravice, še posebej pravica do varnih proizvodov na trgu ter pravica do obveščenosti."

Potrošniki morajo imeti dostop do varne in kakovostne hrane
Tovrstna odkritja oz. afere bi morala biti jasen signal, da je potrebno sredstva za izvajanje nadzora hrane povečati. Nedavni pogovori s predstavnicami Evropske komisije, o tem kako izboljšati sodelovanje med nacionalnimi potrošniškimi organizacijami in nadzorniki trga za izvajanje Uredbe (EU) 2017/2394 o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov, so morda dobro izhodišče, da skupaj poiščemo načine in vzvode za preprečevanje zavajanja in nepoštenih praks tudi s krepitvijo sodelovanja v korist potrošnikov. Naš skupni cilj mora biti, da imajo potrošniki dostop do varne in kakovostne hrane, še poudarjajo pri ZPS.

Ministrica dr. Pivec ob svetovnem dnevu hrane: "Spoštujmo kmete, zagotavljajo nam hrano in s tem preživetje!"

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes skupaj z Zdravstveno fakulteto, Evropskim centrom za mir in razvoj ter Evropsko mrežo za živilsko tehnologijo organiziralo tematsko konferenco, ki so se je udeležili ministrica dr. Aleksandra Pivec, državni sekretar dr. Jože Podgoršek, generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor ter strokovni sodelavci MKGP. V uvodnem delu konference, ki je potekala na ljubljanski Zdravstveni fakulteti, je zbrane nagovoril državni sekretar dr. Podgoršek, ki je predstavil področje prehrane in samooskrbe. V nadaljevanju je dr. Bojan Pahor predstavil vplive trdih razvojih trendov na kakovost prehranjevanja, dr. Elizabeta Mičović pa zavajajoče komuniciranje s potrošniki.

Na okrogli mizi na temo »Vpliv politik na oblikovanje trendov preskrbe s hrano in prehranjevanje«, ki je zaokrožila konferenco, je sodelovala tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Izpostavila je Resolucijo »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021«, ki je podlaga za strateške ukrepe na področju samooskrbe, razvoja podeželja, spodbujanja mladih prevzemnikov, obvladovanja podnebnih sprememb, ter pričakovanj potrošnika v zvezi z možnostjo izbire varne, kakovostne in zdravju koristne lokalne hrane.

Dogajanje na konferenci so popestrili učenci iz OŠ Šturje iz Ajdovščine, OŠ Dobje in OŠ Grad, ki sodelujejo v projektu »Kuhna pa to«. Udeležencem dogodka so pripravili tradicionalne zdravju koristne jedi, značilne za ta letni čas.

Vir:

Zveza potrošnikov Slovenije

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Perutninski kroketi

Iz Jožičine kuhinje prihaja ideja za dobro kosilo, za k...

Kako speči kruh brez kvasa?

Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kva...

Neverjetna preobrazba: Vsako jutro je pila tak napitek in obnemela …

Vsako jutro je pila ta močan napitek, ki ga lahko pripr...

5 živil, ki znižujejo nevarni holesterol in čistijo krvne žile

V prispevku boste našli pet zelo zdravih živil, s kater...

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Preberite, kaj bi se zgodilo, če bi redno uživali ta 3 živila

Nekatera živila so že po videzu zelo podobna našim orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.