Mnogi preslišijo nasvete nutricionistov o tem, katera živila niso primerna za pogrevanje. Pogrevati se jih ne sme zato, ker s tem lahko sprožite določeni proces, ki povzroči, da se iz živila pričnejo sproščati in nastajati strupi. Te strupe nato zaužijete in zaradi tega lahko resno zbolite. Morda se to ne bo zgodilo nikoli, morda pa boste imeli nesrečo in bo to doletelo ravno vas, opozarjajo strokovnjaki.
Svarijo, da se nikoli ne sme še enkrat pogrevati živil, kot so špinača, repa, zelena, rdeča pesa in korenje. S ponovnim pogrevanjem teh živil, pod vplivom mikroorganizmov in nitratov, lahko pride do škodljive reakcije in pričnejo se izločati rakotvorne snovi. Večkrat ko ta živila pogrevate, večkrat pojeste te snovi.
PREBERITE TUDI: Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov? Tudi gobe ne smete pogrevati več kot enkrat. Vsebujejo proteine, ki se lahko med ponovnim pogrevanjem spreminjajo in postanejo zelo strupeni.
Tudi krompir naj ne bi pogrevali ponovno, saj izgublja svoje nutritivne vrednosti. Najbolj zdrav krompir je ohlajen.
Tudi meso s ponovnim pogrevanjem postaja vse bolj toksično, saj se spreminja sestava proteinov v njem.
Ne smete pogrevati niti školjk, jajc ali mlečnih izdelkov. In prav tako ne riža. Če vam tega ostaja, pripravite v naslednjem obroku kar hladnega, še opozarjajo strokovnjaki za prehrano.