Zakaj je bolje jesti zelene banane?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 30.6.2022
Vas zanima, zakaj zrele banane niso dobre za naše telo ter zakaj je bolje korenje kuhati v vodi in ne na pari? Ali veste, kako se pravilno pripravi čaj ali solato?
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Zelene oziroma manj zrele banane so bolj zdrave in lažje prebavljive. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Korenje kuhajte v vodi in ne na pari
 
Strokovnjaki so ugotovili, da je korenje bolj zdravo, če ga skuhate v vodi. Na tak način se ohrani več antioksidantov, ki so koristni pri nastajanju vitamina A. ta pa je pomemben za dvigovanje odpornosti organizma, za zdravo kožo, za oči in lase. Sto gramov kuhanega korenja vsebuje 28mg vitamina A, surov ga vsebuje 31mg in kuhan na pari samo 19mg.
 
 
Kuhajte čaj vsaj eno minuto
 
Čaj vsebuje polifenole in antioksidante, ki čuvajo naše srce in ožilje. Ampak ti se sproščajo samo, če čaj kuhate eno minuto oziroma, če pustite čajno vrečko v vroči vodi štiri minute.
 
 
Zelene banane so bolj zdrave
 
Škrob, ki ga vsebujejo banane, se skozi proces zorenja pretvarja v sladkor. Nezrela banana zato vsebuje manj sladkorja in manj škroba, zato so lažje prebavljive. Zelene banane niso tako zelo okusne, zato je morda bolje, da nekoliko dozorijo. Preveč zrele banane pa niso dobre za prebavo, zato se jih izogibajte.
 
 
Na solato dodajte olje
 
Vaše telo bo posrkalo več hranljivih snovi iz zelenjave (zelena solata, surovo zelje, paradižnik …), če jo boste začinili z oljčnim oljem ali avokadom. Zdrave maščobe namreč pripomorejo pri absorbciji hranljivih snovi, ki so v zelenjavi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.