Tudi domači krofi so polni maščob
Čeprav se nam samo ob pogledu na krofe pocedijo sline, hkrati vemo, da znajo biti krofi zelo nezdrava sladica. Ocvrti krofi, kljub temu da jih po cvrtju odložimo na desko ali papirnate brisačke, ki naj bi posrkale maščobo, še vedno vsebujejo preveč maščob, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma; pri tem krof vpije maščobo, ki se nahaja predvsem v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin, ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo,«pravijo strokovnjaki za zdravje.
Prekomerno uživanje živil z velikim deležem sladkorjev in maščob (maščobe, ki vsebujejo pretežno nasičene in trans-maščobne kisline), kamor spada tudi krof, neugodno za zdravje oz. celo škodljivo. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, debelosti, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, in nekaterih vrst raka).
Ne samo da krofi vsebujejo nezdrave maščobe v veliki količini, povprečen krof z marmelado ima okoli 350 kalorij, zato je treba biti zmeren pri uživanju oziroma izbrati kakšno bolj zdravo različico.
Krofi, ki se vam jim ne bo treba odreči
Da pa se vam krofov ob letošnjem pustu ne bo treba otepati, smo za vas izbrskali recept za 100-odstotno zdrave krofe, ki jih boste lahko ponudili tudi vnukom.
PREBERITE TUDI: Recept za krofe, ki vedno uspejo
Sestavine, ki jih potebujete za pekač z 12 krofi
20 dag pirine moke (lahko jo kombinirate z drugimi zdravimi mokami za pečenje)
5 dag mletih mandljev
5 dag mletega kokosovega sladkorja (lahko ga zamenjate z javorjevim sirupom)
1 jajce
1,5 dl rastlinskega napitka (ali mleka, če ga prenašate)
3 dag kokosovega olja
1/2 vrečke suhega kvasa
1 žlico kokosovega olja oz. maščobe za pekač
2 žlici marmelade brez dodanega sladkorja
1/2 ekološke limone
2 žlici ekološkega vanilijevega sladkorja za posipanje
Priprava in peka v pečici
1) Najprej pomešajte moko in kvas, ki jima dodajte kokosov sladkor, jajce in mlačno mleko. Testo mesite približno pet minut, nato dodamo še stopljeno kokosovo olje, nastrgano limonino lupino in mlete mandlje (Ste vedeli, da lahko iz mandljev pripravite tudi mandotelo?!). Testo pokrito vzhajajte na toplem približno 20 minut.
2) Medtem s kokosovo maščobo dobro premažite pekač za krofe. Vdolbine pekača napolnite s testom samo do polovice in testo z mokro žličko lepo poravnajte. Pekač pokrijte in pustite, da testo še enkrat vzhaja približno 15 minut.
3) Po drugem vzhajanju dajte krofe v ogreto pečico, kjer jih pecite na srednji temperaturi od 20 do 25 minut, da lepo porumenijo.
4) Pečene krofe takoj vzemite iz pekača, v luknjo na sredini dodajte žlico marmelade in še vroče potresite s sladkorjem v prahu.
PREBERITE TUDI: Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške