So tudi vam letos buče odlično rodile?
Preverite nekaj izvirnih idej, kako jih čim bolj vsestransko uporabiti, ki smo si jih izposodili na Facebooku pri spretnih kuharicah in kuharjih.
1) Zamrznjene bučke
Tudi bučke seveda lahko zamrznemo, pri čemer se okus ne spremeni zelo, le bučke so nekoliko prej mehke in kuhane.
Lahko jih zamrznete narezane na kocke ali kolobarje, naribane (za zgostitev juh, omak in golažev), zmečkane ali celo panirane za hiter in zdrav obrok. Če boste zamrzovali panirane, jih najprej ohladite na pladnju v hladilniku (da se ne sprimejo) in jih šele nato spakirajte skupaj za zamrzovalnik.
2) Testo za pico iz bučk
Ste vedeli, da lahko iz bučk pripravite tudi testo za pico oziroma bučkino testo?
Eno večjo bučko naribate, jo posolite, da spusti vodo, jo ožamete, nato pa zmešate z jajcem, začimbami in po želji tudi z naribanim sirom. Testo razporedite po pekaču, pecite na 180 stopinj Celzija približno 15 minut, dodajte nadev in še nekaj minut pecite skupaj z nadevom.
3) Vložene bučke
Ja, tudi bučke lahko vlagamo in jim tudi tako podaljšamo uporabnost čez celo leto.
Vlagate jih lahko olupljene ali neolupljene v kisu (podobno kot vlagate kumarice, dodate le rezino čebule, strok česna in cel poper), slanici ali olivnem olju.
4) Kompot iz bučk
Bučke so zelo sladka zelenjava, zato ni čudno, da so primerne tudi za kompot. Tisti, ki so ga že pripravljali in jedli, pravijo, da je odličen!
5) Posušene in zmlete za začimbo ali čips
Bučke lahko tudi posušite in zmeljete ter potem vse leto uporabljate kot začimbo za zgostitev tako juh kot omak, prikuh in golaža pa tudi smutijev.
Bučke najprej na drobno narežite, nato jih posušite v sušilcu za sadje, dehidratorju ali pečici. Lahko jih narežete tudi na kolobarje in nato posušene uživate kot bučkin čips.
6) Številne jedi iz bučk
Bučke so resnično zelo univerzalna zelenjava, iz katere je možno pripraviti številne jedi - bučkine polpete, smetanove bučke, polnjene bučke, bučkin pire, popečene bučkine špagete, bučno juho, bučkino musako, bučkino-skutin štrudelj ...
Pa dober tek!