Črna redkev krepi imunsko odpornost in ustavi kašelj

Kako pogosto se spomnite na to zimsko zelenjavo, ki je po svoji zdravilnosti kar pri vrhu? Ste vedeli, da jo lahko pripravite v okusni solati ali pa iz nje naredite zelo močan sirup, ki takoj pozdravi kašelj? Mnogo zanimivega o tej črno beli zelenjavi boste našli v prispevku!
	Črna redkev je odlična tudi v solati. (foto: Freepik.com)
Črna redkev je odlična tudi v solati. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Črna redkev je zelenjava, ki so jo nekoč uporabljala velika ljudstva. Poznali so jo Kitajci, Grki, Egipčani, Rimljani. Dobro so vedeli, da je zelo zdravilna, da hitro okrepi imunski sistem ter ščiti pred boleznijo.
Danes je ta zdravilna rastlina nekoliko pozabljena, kar pa ni prav. Črno redkev lahko kupimo v zimskem času tudi pri nas, prav je, da se včasih spomnimo nanjo in jo pripravimo.

Močan vonj in okus
Črna redkev ima zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje zelo močan vonj in okus. Spominja na hren. Če bomo jedli surovo, z njo količinsko nikar ne pretiravajmo.

Vsebuje vitamine in minerale, predvsem vitamine skupine B ter kalcij, železo, magnezij, žveplo, cink, fosfor.

Če bo na našem jedilniku redno, lahko z njo hitro okrepimo imunski sistem, odpravimo odvečno vodo iz telesa, krepimo mehur in ledvice.

Odlična je tudi za pospešitev izločanje žolča, topi odvečno maščobo in znižuje raven nevarnega holesterola, zdravi pa tudi revmo ter krepi jetra.

Strokovnjaki pa jo odsvetujejo vsem tistim, ki imajo težave z želodcem, čir na želodcu ali dvanajsterniku ter bolezni ledvic.

Preberite tudi: Kako se zavarovati pred virusi: praktični nasveti za zimske dni

Črna redkev zdravi kašelj, prehlad, bronhitis
Ljudski recept pravi, da lahko s pomočjo črne redkve že v nekaj dneh pozdravimo bolezni dihal ter jih okrepimo in očistimo.

Za pripravo recepta bomo potrebovali eno črno redkev, operemo jo in ji odrežemo vrhnji del pokrovčka. Nato jo izdolbemo, kar pa niti ni enostavno opravilo, saj je črna redkev zares zelo trda. Ko nam uspe narediti dovolj veliko luknjo, vanjo damo med, nato pa pokrijemo pokrovček nazaj in pustimo stati 24 ur. v tem času bo redkev izpustila svoj sok. Med, pomešan s sokom črne redkve je izredno zdravilen. Pozdravil bo bolezni dihal. Uživamo ga po žličkah, nekajkrat dnevno.

Recept pa lahko pripravimo tudi drugače. Črno redkev operemo in olupimo, nato pa naribamo. Naribano damo v steklen kozarec, dodamo še nekaj žlic medu, premešamo, kozarec zapremo in pustimo 24 ur. nato mešanico precedimo skozi gazo in sirup jemljemo po eno žličko večkrat na dan.

Če jemljemo sirup kot preventivo proti kašlju, prehladu in za krepitev zdravja, je dovolj, če vsak dan pojemo po eno žičko.

Črna redkev v solati
Lahko pa jo pripravimo tudi v solati. Olupimo jo in naribamo, dodamo sol in čez čas ožmemo ter odlijemo tekočino. Nato ji dodamo trdo kuhano jajce, nariban korenček ter fižol. Dodamo še malce kisa in bučnega olja.

Preberite tudi: Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Zdravilna juha, ki je močnejša od antibiotikov!

Pripravite si juho, ki je sestavljena iz naravnih in ze...

Recept za najokusnejšo ledeno kavo

Če ste tudi vi ljubitelji kave, bo ta recept kot nalašč...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.