Črna redkev je zelenjava, ki so jo nekoč uporabljala velika ljudstva. Poznali so jo Kitajci, Grki, Egipčani, Rimljani. Dobro so vedeli, da je zelo zdravilna, da hitro okrepi imunski sistem ter ščiti pred boleznijo.
Danes je ta zdravilna rastlina nekoliko pozabljena, kar pa ni prav. Črno redkev lahko kupimo v zimskem času tudi pri nas, prav je, da se včasih spomnimo nanjo in jo pripravimo.
Močan vonj in okus
Črna redkev ima zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje zelo močan vonj in okus. Spominja na hren. Če bomo jedli surovo, z njo količinsko nikar ne pretiravajmo.
Vsebuje vitamine in minerale, predvsem vitamine skupine B ter kalcij, železo, magnezij, žveplo, cink, fosfor.
Če bo na našem jedilniku redno, lahko z njo hitro okrepimo imunski sistem, odpravimo odvečno vodo iz telesa, krepimo mehur in ledvice.
Odlična je tudi za pospešitev izločanje žolča, topi odvečno maščobo in znižuje raven nevarnega holesterola, zdravi pa tudi revmo ter krepi jetra.
Strokovnjaki pa jo odsvetujejo vsem tistim, ki imajo težave z želodcem, čir na želodcu ali dvanajsterniku ter bolezni ledvic.
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja
Črna redkev zdravi kašelj, prehlad, bronhitis
Ljudski recept pravi, da lahko s pomočjo črne redkve že v nekaj dneh pozdravimo bolezni dihal ter jih okrepimo in očistimo.
Za pripravo recepta bomo potrebovali eno črno redkev, operemo jo in ji odrežemo vrhnji del pokrovčka. Nato jo izdolbemo, kar pa niti ni enostavno opravilo, saj je črna redkev zares zelo trda. Ko nam uspe narediti dovolj veliko luknjo, vanjo damo med, nato pa pokrijemo pokrovček nazaj in pustimo stati 24 ur. v tem času bo redkev izpustila svoj sok. Med, pomešan s sokom črne redkve je izredno zdravilen. Pozdravil bo bolezni dihal. Uživamo ga po žličkah, nekajkrat dnevno.
Recept pa lahko pripravimo tudi drugače. Črno redkev operemo in olupimo, nato pa naribamo. Naribano damo v steklen kozarec, dodamo še nekaj žlic medu, premešamo, kozarec zapremo in pustimo 24 ur. nato mešanico precedimo skozi gazo in sirup jemljemo po eno žličko večkrat na dan.
Če jemljemo sirup kot preventivo proti kašlju, prehladu in za krepitev zdravja, je dovolj, če vsak dan pojemo po eno žičko.
Črna redkev v solati
Lahko pa jo pripravimo tudi v solati. Olupimo jo in naribamo, dodamo sol in čez čas ožmemo ter odlijemo tekočino. Nato ji dodamo trdo kuhano jajce, nariban korenček ter fižol. Dodamo še malce kisa in bučnega olja.
PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)