Dvakrat premislite, preden pojeste hitro hrano!

Vsi vemo, da je hitra hrana škodljiva za naše zdravje, povzroča vrsto nevšečnosti, pa vendar – zakaj jo potem toliko ljudi obožuje? Preberite zakaj in kaj se dogaja v vašem organizmu, ko pojeste hitro hrano!
	Hitro hrano jejte le občasno, da ne boste škodovali svojemu zdravju. (foto: Freepik.com)
Hitro hrano jejte le občasno, da ne boste škodovali svojemu zdravju. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prehrambne industrije, ki proizvajajo hitro hrano, dobro poznajo, kako ta vpliva na naše možgane. O tem je pisal strokovnjak za prehrano Steven Witherly. V svoji študiji odkriva, zakaj imajo ljudje radi hitro hrano in kako ta povzroča, da so od nje dejansko odvisni.

Pri hitri hrani sta pomembna dva dejavnika
Prvi je ta, da je hrana pravega okusa. Mora biti ravno prav slana ali sladka in omamno mora dišati, da ljudi privabi. Poleg tega je hrana ravno prav hrustljava, ravno prav mehka, trda … proizvajalci hitre hrane potrošijo mnogo denarja za raziskave, ki pokažejo, kako hrustljava mora biti hrana, koliko mehurčkov mora biti v gazirani pijači in podobno.

Drugi dejavnik pa je ta, da je točno izračunano, kako mora biti obrok sestavljen. To pomeni, da je preračunano, koliko mora vsebovati soli, sladkorja, maščob, da se prebudijo naši možgani, ki bodo zahtevali še več te hrane.

Zvijače hitre prehrane
Ste se kdaj vprašali, zakaj je hrana, ki ima hrustljavo skorjo in kremasto notranjost tako okusna? Zato, ker takšna hrana ugaja našim možganom. Ob uživanju hrane čutimo zadovoljstvo in ob njej uživamo. Na ta način je narejeno veliko sladkih stvari.

Hitro topljiva hrana
In kaj je smisel hrane, ki se v ustih takoj raztopi? Takšni prigrizki, ki so na pogled veliki, v ustih pa se v sekundi stopijo v »nič«, sporočajo našim možganom, da hrane ni več in zato jo hočemo še in še. Na takšen način so izdelani razni čipsi, smokiji in podobno.
 

Kombinacija okusov
Hitra hrana je narejena tako, da okušamo različne okuse. Njena sestava je takšna, da se je nikakor ne moremo naveličati, okusi se med sabo mešajo in dopolnjujejo. In vsakič, ko znova ugriznete vanjo, vaši možgani začutijo nov, vznemirljiv občutek.

Odvisnost od hitre hrane
K hitri hrani vas vabijo fotografije izrazitih barv, vonj, ki prihaja iz restavracij in pa spomin na okus, ki ste ga doživljali, ko ste jo jedli. Vse to vpliva na vaše možgane, ki želijo še hitre hrane. se vam je kdaj zgodilo, da ste kar naenkrat postali lačni, ko ste šli mimo restavracije s hitro prehrano? Poznate občutek, da nikoli niste toliko siti, da ne bi mogli pojesti vsaj še ene porcije hrustljavega krompirčka ali pa majhnega in slastnega hamburgerja? Vse to se dogaja zato, ker ste se na hitro hrano navadili.

Premagajte željo po njej
Nič ni narobe, če sem ter tja zavijete v restavracijo s hitro prehrano, če si privoščite hrustljavo sladico ali slan prigrizek. Ni pa zdravo, da to počnete pogosto, zato se slabih prehranjevalnih navad poskušajte odvaditi. To lahko storite tako, da čim več hrane, ki jo pojeste, kupujete na tržnici, da kupujete sveže sadje in zelenjavo, kupujte hrano, ki ni sestavljena iz mnogih sestavin, jejte čim bolj raznoliko hrano in uživajte v novih okusih, kuhajte zanimive kombinacije sveže hrane in namesto, da s prigrizki zmanjšujete stres, se raje odpravite na sprehod v naravo ali pa k prijatelju na klepet ob čaju.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

V Evropski uniji letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane

V nedeljo, 29.9. obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

To je kritična starost, ko se naše telo super hitro postara (pravijo raziskave)

Staramo se postopoma, a znanstveniki odkrivajo, da sta ...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.