Oksidacijo povzroča kisik
Kisik je potreben za življenje, hkrati pa je krivec za oksidacijo. Poglejmo primer: jabolko prerežete in ga pustite na zraku. Takoj se začne proces oksidacije – površina postane rjava. To je oksidacija. Če pa prerezano jabolko namažemo z limoninim sokom, potem pa površina ostane sveža, lepa – proces oksidacije je zaščitil C-vitamin.
Enak proces poteka v možganih. Če imate premalo C-vitamina in ostalih antioksidantov v svoji prehrani, če ste pogosto pod stresom, se sprožijo procesi oksidacije in s tem seveda tudi propadanje možganov.
Živila bogata z antioksidanti – oz. kaj bi morali jesti vsak dan, da bi preprečili staranje možganov: limone, šipek, špinačo, papriko, granatno jabolko, borovnice, rdeče grozdje, bezeg, zeleni čaj, ribez.
Prehranjevanje krvno- možganske bariere
Polifenoli iz supersadja imajo sposobnost, da preidejo krvno-možgansko bariero in prispejo do možganskega tkiva ter zaščitijo možganske celice pred poškodbami in pomagajo pri vzdrževanju njihovih pomembnih funkcij.
Spremembe v možganskem tkivu in posledično slabljenje kognitivnih funkcij se že dolgo povezuje z visokim deležem maščob in sladkorjev v “industrijski prehrani”.
Po drugi strani pa se je pokazalo, da ima visok vnos polifenolov nasproten učinek – ščiti možgansko tkivo pred negativnimi spremembami, vzdržuje funkcije možganov in upočasnjuje staranje.
Dve raziskavi sta še dodatno osvetlili to stanje.
• Prvo, objavljeno koncem leta 2008 so izpeljali v Centru za raziskavo Alzheimerjeve bolezni pri Karolinska Inštitutu na Švedskem. Pokazala je, da prehrana, bogata z maščobami, sladkorjem in holesterolom (ki ustreza industrijski “fast food” prehrani) povzroča na možganih spremembe, podobne tistim, ki jih imajo oboleli za Alzheimerjevo boleznijo. “Vsa hrana, ki vsebuje veliko maščob, sladkorjev in holesterola, bo verjetno pripeljala do istih negativnih posledic”, je komentirala avtorica raziskave Susanne Akterin. “Če vzamemo v obzir, da nimamo dovolj učinkovitih zdravil za to strašno bolezen, je najbolje preprečevati, da se ta razvije.”
• Druga raziskava se ukvarja s pozitivno stranjo zgodbe. Kaže, da sadje, bogato s polifenoli, nudi zaščito pred negativnimi možganskimi spremembami. V izdaji časopisa Journal of Food Science za 1-2008, so korejski raziskovalci pokazali, da so določeni polifenoli privedli do zmanjšanja poškodb celic možganskega tkiva, ki jih je povzročil oksidativni stres, povezan z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demence. “Naša raziskava kaže, da antioksidanti iz sadja in zelenjave ščitijo nevrone pred oksidacijskim stresom”, so zaključili raziskovalci.
Te raziskave so dodatek k rastočemu številu dokazov iz predhodnih raziskav o tem, da polifenoli iz sadja nudijo možganskim celicam zaščito pred Alzheimerjevo boleznijo, poleg tega pa prispevajo k zdravju srca, prostate, dojk, pljuč in sklepov.
Resveratrol – snov, ki jo dobite v rdečem vinu deluje proti staranju, kot tudi pri izboljšanju in preprečevanju degradacije vida in možganov.
Resveratrol je snov, ki jo najdemo v kožici grozdnih jagod, v rdečem in črnem vinu. Rastline proizvajajo resveratrol kot lastno zaščito pred glivično infekcijo, stresom, poškodbami in sončnimi žarki. Resveratrol krepi imunski sistem rastlin. Resveratrol je topen tako v vodi, kot v maščobi in ima številne ugodne učinke tudi na človeško telo:
• deluje protivnetno,
• proti virusno,
• dviga imunski sistem,
• zavira razvoj raka in nastanek bolezni srca in ožilja.
Zaščitno deluje tudi na srčne možganske in ledvične celice. Zadnje raziskave dokazujejo celo učinek resveratrola proti staranju, kot tudi pri izboljšanju in preprečevanju degradacije vida in možganov.
Resveratrol prispeva k obnovi E vitamina, kar pa pomeni, da se poveča zaščita celičnih membran, poveča se prekrvavitev, poveča se dovod kisika v najbolj oddaljene žilice- kapilare in ne nazadnje se upočasni staranje.
Špinača vsebuje alfa lipoično kislino
Alfa lipoična kislina je močan antioksidant, ki se veže tako v vodi, kot v maščobi, povečuje moč drugih antioksidantiv kot sta vitamin C in vitamin E, preprečuje degenerativne poškodbe na očeh ter spodbuja obnovo živcev in pomaga celo pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni.
Alfa lipoična kislina preprečuje staranje možganov.
• dokazano pomaga pri obnovi jeter - tudi ko so vzrok za poškodbe zastrupitev z alkoholom ali gobami
• pomaga razstrupljati telo
• preprečuje oksidacijo dobrega holesterola in nastanek slabega holesterola
• zmanjšuje vrednost trigliceridov v krvi
• vpliva na zmanjšanje inzulina in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja- alfa lipoična kislina posnema učinkovanje inzulina - v telesu deluje podobno kot inzulin (glukozo "transportira" v celice; preostanek, kar ga celice ne sprejmejo, pa shrani v maščobne zaloge), vendar za razliko od inzulina, alfa lipoična kislina shrani več glukoze v mišične celice in manj v maščobne celice
• pomaga pri občutku sitosti in posledično pomaga pri hujšanju.
Limone vsebujejo C-vitamin, ki sodeluje pri tvorbi nevrotransmiterejv - živčnih prenašalcev podatkov iz ene celice v drugo celico.