Poleg zaščitnih snovi pa možgani potrebujejo tudi dobre maščobe. Dobre maščobe preprečujejo vnetja.
Sem spadajo hladno stiskana olja, ki so bogata z E-vitaminom, kot tudi zelo kvalitetne omega 3 maščobne kisline, ki pa morajo imeti certifikat o čistosti, ker v nasprotnem primeru spet vnašate težke kovine v vaše telo in tako pripomorete k obremenjenosti telesa s strupi.
E vitamin uničuje proste radikale v celičnih membranah in tako pripomore k obnovi možganskih celic, poleg tega pa poveča prekrvavitev in koncentracijo. Odlični viri E-vitamina so vsa hladno stiskana olja – naj izpostavim samo nekaj dobrih olj: laneno, repičino, orehovo in bučno olje; najboljši naravni vir E-vitamina pa je olje iz pšeničnih kalčkov.
Omega 3 maščobna kislina
• topi strdke v žilah in uravnava holesterol
• blaži artritis (vnetje sklepov)
• vpliva na kožo - luskavica in srbečica
• pomaga proti glavobolu in migreni
• podpirajo strukturo in delovanje možganov in živčnega sistema
• učinkuje protivnetno
Dve tretjini možganov je sestavljeno iz maščob. Omega 3 maščobna kislina je glavna sestavina za obnovo mielinske ovojnice v možganih. Zdrav vir omega 3 maščobne kisline so mastne ribe. Uživajte čim več rib. Naj vas opozorim, da pa konzerve ne spadajo v kategorijo zdrave hrane. Če že jeste konzerve, naj bodo to sardine in ne tune. Tuna je namreč riba roparica in je zadnja v prehranjevalni verigi. To je tudi vzrok, da so tune obremenjene s težkimi kovinami.
Znanstveniki so zagnali pravi preplah zaradi kritičnega pomanjkanja DHK maščobne kisline pri večini prebivalstva v zahodni kulturi. DHK maščobna kislina, ki jo dobite z uživanjem mastnih rib je pomemben gradnik človeškega možganskega tkiva, največ se je nahaja v možganski sivi snovi ter v očesni mrežnici. Nizke vrednosti DHK povezujejo z depresijo, izgubo spomina, demenco in motnjami vida.
Na dobro delovanje možganov vplivajo B-vitamini!
B-vitamini vplivajo na “tekočnost” ovoja v možganih. Če imamo premalo B-vitaminov, postane holesterol žarek, se zlepi in se skupaj z mrtvimi beljakovinskimi odpadki zaskorji. To povzroča odmrtje možganskih celic, kar pa občutite kot zmanjšano spodobnost pomnjenja.
Vitamin B8 - holin:
• pospešuje razvoj možganov in krepi spomin
• vpliva na koncentracijo
• skrbi za normalo delovanje celic v telesu in za presnovo maščob
• znižuje krvni tlak
• je kurir živčnih signalov in preprečuje nabiranje maščob v krvi.
• učinkuje, kadar nas tarejo bolečine v mišicah in izčrpanost
• Pomaga ob psihični stiski
• deluje proti vnetju kože
• deluje na zvečano sposobnost pomnjenja
V primeru pomanjkanja holina se zmanjša dejavnost možganov in posledično pride do pešanja spomina, bruhanja, vrtoglavice in izpadanja las. Vsrkava se skupaj z vitaminom B12.
Vir v hrani: Jajca - rumenjak, jetra, orehi, arašidi, gobe, zelje
Vitamin B12
• Sodeluje pri tvorbi mielinske ovojnice
• Izboljšuje zbranost, spomin in uravnoteženost
• Zmanjšuje razdražljivost
• Vpliva na vsrkavanje vseh ostalih vitaminov skupine B
• Potreben za dobro kri, ker sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk
• Preprečuje nevarnost infarkta
• Preprečuje krhkost kosti in bolečine v hrbtenici
• Ohranja zdrav živčni sistem.
• Preprečuje demenco
V primeru pomanjkanja vitamina B12 se pojavi razdražljivost, nezmožnost dobrega pomnjenja in slabokrvnost. Vsrkava se skupaj s kalcijem.
Vir v hrani: Jajca, jetra, ribe, sir, mleko
Žalosten je podatek, da smo v Sloveniji med vodilnimi državami pri zgodnji umrljivosti zaradi možgansko-žilnih bolezni: ženske so na 4. mestu v Evropi, moški pa kar na 2. mestu! Tu bi se moral vsak posameznik zamisliti in če vidi, da njegova pot vodi v bolezen, ali če vidi, da je »najšibkejši« člen v njegovi družini prav demenca, bi vsak sam moral spremeniti svoje prehranjevalne navade in svoj stil življenja! Za zdravje smo odgovorni sami – tudi za zdravje svojih možganov!
Če imate vprašanje za svetovalko za zdravo prehrano Minko Gantar, ji ga lahko zastavite TUKAJ.
Več informacij najdete tukaj.