Iz Jožičine kuhinje: Bograč

Bograč je tradicionalna domača prekmurska jed. Iz Jožičine kuhinje pa prihaja malce drugačen, štajerski recept ...
Bograč (foto: Jožica Ostrožnik)
Bograč (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najboljši bograč je pripravljen zunaj na odprtem ognju, v bakrenem kotličku, ker se segrejejo tudi stene, ne samo dno, kar da bograču še poseben okus. Dobra zamenjava je litoželezna posoda, ker drži temperaturo, jed pa se ne oprime posode.
Najboljša so bukova drva, ki dajo največ toplote.
Najboljši je ob drugem ali tretjem segrevanju, ko čebula razpade in se sestavine spojijo, jed pa se zgosti.
Kuhati se mora počasi.
Biti mora primerno gost, maščoba na njem ne sme plavati.
K bograču ponudimo kos dobrega domačega kruha.

Zanj rabimo:

1/2 kg govejega mesa
1/2 kg divjačinskega mesa (srna divji prašič ...)
1/2 kg svinjskega mesa
vso meso mora biti narezano na kocke 3 krat 3 cm
1.5 kg čebule (obvezno koliko mesa,toliko čebule)
1 dcl svinjske masti (ali olja)
2 korenčka, ki ju naribamo
3 sveže paprike (rumena, rdeča in zelena), narezane na drobne kocke
1 kg krompirja (prav tako narezanega na kocke velikosti mesa)
1 žlica mlete rdeče paprike
30 dkg gob (jurčki, šampinjoni, lisičke ...)
1.5 dcl pravega domačega vina
voda za zalivanje
in zelo pomembne začimbe:
sol, 7 do 10 poprovih zrn, 2 lovorjeva lista, 3 do 4 zrna (stroke) česna, majaron, kumina, po želji 1 srednje pekoč feferon
Obvezno še kozarec pravega vina za kuharico.

Izdelava:

Maščobi dodamo drobno sesekljano čebulo in jo pražimo vsaj 20 minut, da spusti čim več soka, čebula lahko postekleni, ne sme pa spremeniti barve.

Dodamo korenček, premešamo in zopet pražimo 10 minut.

Dodamo kocke govejega mesa, potrosimo s papriko v prahu, prilijemo vodo, a ne pretiravamo, saj mora biti jed na koncu primerno gosta in kuhamo nadaljnih 20 minut.

Dodamo kocke divjačine, med občasnim mešanjem kuhamo še 20 minut.

Dodamo tudi kocke svinjine in zopet kuhamo nadaljnih 20 minut.

Dodamo narezano svežo papriko in gobe.

Sledi krompir in vse začimbe (sol, poprova zrna,strt česen, lovor, kumina, majaron in nasekljan feferon).

Kuhamo, da se tudi krompir zmehča.

Piko na i bomo dali okusu s pravim domačim vinom, tistim, na katerega prisegate vi.

Ko bograč prijetno zadiši, takrat lahko nazdravi tudi tisti, ki ga je skuhal.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...

Velikonočni recept: Lešnikova potica

Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku...

Velikonočni recept: Čemažev prepleten zavitek

Tudi čemaž je lahko del velikonočne pojedine. Preberite...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.