Najboljši bograč je pripravljen zunaj na odprtem ognju v bakrenem kotličku, ker se segrejejo tudi stene, ne samo dno, kar da bograču še poseben okus. Dobra zamenjava je litoželezna posoda, ker drži temperaturo, jed pa se ne oprime posode.
Najboljša so bukova drva, ki dajo največ toplote.
Najboljši je ob drugem ali tretjem segrevanju, ko čebula razpade in se sestavine spojijo, jed pa se zgosti. Biti mora primerno gost, maščoba na njem ne sme plavati. Kuhati se mora počasi.
K bograču ponudimo kos dobrega domačega kruha.
Za štajerski bograč potrebujemo:
- 1/2 kg govejega mesa
- 1/2 kg divjačinskega mesa (srna divji prašič ...)
- 1/2 kg svinjskega mesa
- vso meso mora biti narezano na kocke 3 krat 3 cm
- 1.5 kg čebule (obvezno koliko mesa,toliko čebule)
- 1 dcl svinjske masti (ali olja)
- 2 korenčka, ki ju naribamo
- 3 sveže paprike (rumena, rdeča in zelena), narezane na drobne
- kocke
- 1 kg krompirja (prav tako narezanega na kocke velikosti mesa)
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 30 dkg gob (jurčki, šampinjoni, lisičke ...)
- 1.5 dcl pravega domačega vina
- voda za zalivanje
- in zelo pomembne začimbe: sol, 7 do 10 poprovih zrn, 2 lovorjeva lista, 3 do 4 zrna (stroke) česna, majaron, kumina, po želji 1 srednje pekoč feferon
- Obvezno še kozarec pravega vina za kuharico.
Priprava bograča:
1) Maščobi dodamo drobno sesekljano čebulo in jo pražimo vsaj 20 minut, da spusti čim več soka, čebula lahko postekleni, ne sme pa spremeniti barve.
2) Dodamo korenček, premešamo in zopet pražimo 10 minut.
3) Dodamo kocke govejega mesa, potrosimo s papriko v prahu, prilijemo vodo, a ne pretiravamo, saj mora biti jed na koncu primerno gosta in kuhamo nadaljnih 20 minut.
4) Dodamo kocke divjačine, med občasnim mešanjem kuhamo še 20 minut.
5) Dodamo tudi kocke svinjine in zopet kuhamo nadaljnih 20 minut.
6) Dodamo narezano svežo papriko in gobe.
7) Sledi krompir in vse začimbe (sol, poprova zrna,strt česen, lovor, kumina, majaron in nasekljan feferon).
8) Kuhamo, da se tudi krompir zmehča.
9) Piko na i bomo dali okusu s pravim domačim vinom, tistim, na katerega prisegate vi.
10) Ko bograč prijetno zadiši, takrat lahko nazdravi tudi tisti, ki ga je skuhal.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.