Potrebujete:
6 jajc (ločiti)
10 dkg sladkorja
ščep soli
2.5 dkg (25 gr) kakava v prahu
2 žlici gustina
18 dkg čokolade z nad 50 % kakava (stopiti)
2 žlici vroče vode
Izdelava po naslednjem vrstnem redu:
Najprej si pripravite nizek pekač od pečice širine 50 cm (s peki papirjem).
Stepite beljake s ščepcem soli, da bo sneg bolj čvrst (postavite ga v hladilnik).
Zmiksajte rumenjake in sladkor, da se zgostijo (daljše miksanje).
Pridajte skupaj presejan kakav z gustinom, stopljeno čokolado in miksajte, da se poveže.
Dodajte 2 žlici vroče vode.
Delati morate hitro, ker se čokolada hitro trdi (da si ne bi privoščili vmes kakšne "čik pauze").
Na koncu dodajte sneg, najprej 2 žlici, da zmehčate maso, nato nežno preostali sneg.
Vlijte na peki in enakomerno pogladite z lopatko.
Peka v navadni predogreti pečici, na 180 stopinj, točno 13 minut.
Pečen biskvit posipajte s kakavom v prahu in s peki papirjem vred, potegnite na mokro kuhinjsko serveto ter pazljivo zvijte (s papirjem).
Nato vse skupaj pokrijte (zavijte) v mokro krpo in ohladite.
Krema:
25 dkg mascarpone sirčka
25 dkg nutelle
10 dkg praženih, olupljenih, grobo sesekljanih lešnikov (orehov).
Mascarpone in nutello premiksate, namažete hladen biskvit.
Potrosite lešnike po kremi in zrolate s pomočjo papirja v rolado.
Lahko pa lešnike zamešate tudi v kremo.
Rolado postavite v hladilnik, ta čas ko delate glazuro.
Glazura:
15 dkg čokolade za kuhanje in
2.5 dkg (25 gr) masla stopiti in premazati rolado.
5 dkg sesekljanih, praženih, olupljenih lešnikov (orehov) potrositi po glazuri.
Pripis: rolada vam bo ob zvijanju malo pokala, vendar brez panike, to boste vse zakrili s čokolado in lešniki.
Naj se sladko razvajanje prične.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.