Sestavine:
60 dkg moke
30 dkg margarine (sobne temperature)
10 dkg masla (sobne temperature)
20 dkg sladkorja v prahu
6 dkg mletih orehov
1 jajce
vanilijev sladkor
Pariška krema:
30 dkg jedilne čokolade
3 dcl smetane alpske (za stepanje)
rum za okus (3 zamaške)
Postopek za pariško kremo:
Sladko smetano postavimo na štedilnik, da se malo segreje in ji dodamo narezano ali nalomljeno čokolado. Ob stalnem mešanju čokolado raztopimo, vse skupaj kuhamo 3 minute ob zmernem ognju.
Kuhano kremo ohladimo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, še bolje čez noč.
Po tem času ohlajeno kremo penasto stepamo, da naraste in spremeni barvo.
Na koncu dodamo še rum, da izboljšamo okus.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup
Za potop zgornjega dela piškotov:
10 dkg čokolade za kuhanje
1 dcl smetane alpske (za stepanje)
(raztopimo po istem postopku kot za pariško kremo, le da takoj uporabimo)
Dekoracija: mandljevi lističi ali nasekljani orehi
Izdelava:
Maslo, margarino, sladkor v prahu gladko premešamo, dodamo jajce in vanilijev sladkor.
Moko in orehe združimo in postopoma dodajamo k masi.
Ne gnetemo predolgo, da se testo ne vname.
Na hladnem naj počiva vsaj 1 uro (zavito v živilsko folijo).
Testo razvaljamo (po manjših delih) in ga izrežemo z okroglim izrezovalcem premera 8 cm (za doma pa seveda lahko naredimo manjše išlerje)
Piškote pečemo na 180 stopinjah, v navadni predogreti pečici) 10 - 12 minut, da postanejo zlatorumeni.
Na polovico (spodnji del) piškota bogato nabrizgamo pariško kremo. Zgornji del piškota potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo nabrizgan piškot. Po vrhu ga okrasimo še s kupčkom pariške kreme in mandljevimi lističi ali nasekljanimi orehi.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi
Prav prikupni in slavnostni so še posebno mali piškoti, če vsakega posebej položimo v papirnate minjončke.
Veliko užitkov pri peki in prijetno praznično sladkanje, vam želim Iz Jožičine kuhinje.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.