Gospodinje boste vesele, ker vam sladica ne bo vzela več kot 1/2 urice časa, po kosilu pa boste postregle nekaj, kar bo kmalu zmanjkalo na krožniku vsakega gosta. Le sestavine morate imeti doma.
Potrebujete (za 4 osebe):
4 srednje zrele banane
275 gr že razvaljanega listnatega testa
1 drobno jajce (za leplenje in premaz)
4 kepice sladoleda (po lastni izbiri)
50 gr temne jedilne čokolade
sok od 1/2 pomaranče
+ sladkor za posip
Izdelava:
Listnato testo razrežite po dolžini na trakove širine 2.5 cm (dobili boste 10 trakov). Če imate listnato testo v kosu (250 gr), ga razvaljajte na velikost 44 x 25 cm. Banane olupite in jim odrežite konice. Jajce z vilicami razžvrkljajte. Vsako banano ovijte s trakovi listnatega testa tako, da se robovi testa malček prekrivajo. Ko vam zmanjka testa, preprosto vzamite nov trak, ga malček na koncu premažite z razžvrkljanim jajcem (da se bo sprijel z že navitim trakom) in ovijte do konca (če vam trak ostane, ga preprosto odtrgajte stran in porabite za naslednjo banano). Tako ovijte vse banane, testo pri ovijanju rahlo zategujte. Položite jih na namaščen pekač (ali na peki papir). Premažite natančno z jajcem. Pecite v predhodno ogreti pečici pri 200 stopinjah brez ventilacije 15 minut. Ko so banane v pečici, si stopite čokolado za preliv, nad paro ali v mikrovalovki. V že stopljeno čokolado dodajte iztisnjen sok pomaranče za boljši okus (lahko pa že kar kupite čokolado s pomarančo (v tem primeru sok ni potreben).
Iz zamrzovalnika vzemite sladoled. Sledi serviranje.
Okusne so tople v kombinaciji s kepico pravilno ohlajenega sladoleda, prelitega s čokolado, najboljši okus pa sladica razvije, ko je v notranjosti še malo mlačna. Seveda ne pozabite malo posuti s sladkorjem v prahu.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.