Iz Jožičine kuhinje: Skutine palačinke

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za okusne skutine palačinke. Kdaj ste jih nazadnje pripravili?
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutine palačinke (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nasitna jed za 5 oseb, čas priprave 1 ura in 10 minut.

Za testo 10 - ih palačink rabite:

2,5 dcl mleka
2,5 dcl kisle vode (Tempel, Radenska ...)
2 jajci
25 dkg gladke moke
dober ščep soli
1 čajno žličko sladkorja
+ olje za peko

Za nadev:

1/2 kg dobre skute
2 dcl kisle smetane
2 žlici sladkorja
1 jajce
naribana limonina lupina
5 - 10 dkg rozin
1/2 dcl ruma

Za preliv:

2 dcl sladke smetane
2 jajci
2 žlici sladkorja
2 vanili sladkorja
sveže iztisnjen sok 1 limone

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Izdelava:

Najprej naredimo testo iz vseh navedenih sestavin za palačinke. Ni ga potrebno dajati v hladilnik, takoj spečemo tanke palačinke, jih zlagamo na krožnik in sproti pokrivamo, da se zmehčajo.

Med peko palačink si pripravimo nadev. Med seboj povežemo vse navedene sestavine,skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, naribano limonino lupino in na koncu dodamo še rozine, ki smo jih 10 minut prej namočili v rum (dodamo tudi morebitni ostanek ruma).

Vklopimo navadno pečico na 180 stopinj.

Na vseh 10 palačink enakomerno porazdelimo ves pripravljen nadev (po 1 ful zvrhano žlico na posamezno palačinko), palačinke zvijemo ali prepognemo v trikotnik, lahko naredimo tudi obliko torte (palačinka namaz, palačinka namaz ...), zložimo jih v pekač, tesno eno ob drugo.

Pripravimo preliv, sladko smetano zmešamo s sladkorjem, vanili sladkorjem, limoninim sokom in jajci in bogato prelijemo palačinke v pekaču.

Pečemo 40 minut.

Nasvet: Bodite pozorni pri sladkorju, kajti preveč sladkorja lahko palačinke naredi osladne.
Temu osnovnemu receptu lahko dodate tudi kaj po vaši želji.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Princeske s pudingovo masleno kremo

Še eno lepo sporočilo Laurie Colwin:

Nobena kuharica ne kuha sama.
Tudi ko je najbolj sama,
jo v kuhinji obdajajo pretekli rodovi kuharic,
nasveti in jedilniki sedanjih kuharic
in pisateljice kuharskih knjig.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.