Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praznovanja obletnic, mature... in takrat vam bodo vabljivi sočni srčki z okusom vanilije in sladke smetane iz biskvita in rdečim prelivom čudovito polepšali praznično mizo, saj so prava paša za oči. Z njimi boste prijetno posladkali tudi brbončice.
Srčki za posebne priložnosti. (Foto: Iz Jožičine kuhinje iz Facebooka)
Srčki za posebne priložnosti. (Foto: Iz Jožičine kuhinje iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za izdelavo je potrebno malo spretnosti, vaje in potrpežljivosti. Z drobnimi nasveti bom pomagala jaz.

Zelo pomembna je že velikost pekača, mere zanj so 40 × 30 cm. Obvezno morate imeti nastavljiv okvir. Modelček za izrezovanje piškotov je velikosti 5 × 4 cm. Biti pa mora tanek ter oster in dovolj visok, če ga nimate si pomagajte z dvema enakima, ki ju pri izrezovanju položite vrh en drugega. Vsakokrat modelček obrišite s papirnato brisačo, da bodo izrezani srčki lepi. Izrezujte tako, da boste dobili maksimalno število srčkov, 47 do 49 kosov. Izrezovati morate potrpežljivo in najboljše naslednji dan. Najlepši so položeni v papirnate minjončke. Biskvit se peče na peki papirju, ki ga po peki ne odstranimo, to naredimo sproti pri izrezovanju, če bo potrebno.

Sestavine za biskvit:
5 jajc
5 žlic sladkorja (ravnih)
1 vanilijev sladkor (ali malo vanilijeve arome)
3 žlice moke (malo bolj kot ravne)
2 žlici grenkega kakava v prahu (ravni)
Sestavine za kremo :
1/2 l mleka
1 vanilijev puding
4 žlice sladkorja
1 vrečka želatine v prahu (10 gr = 1 dkg)
(nadomestite jo lahko s 6 lističi želatine)
6 dcl sladke smetane (ne rastlinske)
3 vrečke kremfixa

Sestavine za preliv:
3 zavojčke rdečega preliva za torte
7,5 dcl višnjevega soka (od kompota)

Izdelava:
Cela jajca, sladkor in vanilijev sladkor zmiksamo v penasto zmes.
Dodamo moko in kakav, ki ju obvezno presejemo, masa ne sme imeti grudic. Dovoljeno vam je vse skupaj kar z mikserjem na hitro premešati. Masa je malenkost bolj tekoča. Vlijte jo na peki papir v pekač in enakomerno poravnajte. Pekač potisnite v že ogreto pečico in pecite na 180 stopinjah 10 minut (brez ventilatorja). Ohladite biskvit. Za kremo najprej pripravite želatino. Mleti želatini dodajte 4 žlice hladne vode, premešajte in pustite 10 minut, da nabrekne (če boste uporabili lističe, jih namočite prav tako v hladno vodo in pustite 5 minut, preden jo uporabite, jo le vzamete iz vode in na rahlo ožamete). Na mleku skuhajte puding s 4 žlicami sladkorja. Pripravljeno želatino dodajte v vroč puding in mešajte, da se raztopi. Puding bo precej redek, a nič bati, želatina ga bo med ohlajanjem strdila do prave konsistence, le občasno ga premešajte, da se izognete skorjici. Sladko smetano stepite do čvrstega, na sredini stepanja ji dodajte kremfixs. Stepeno smetano umešajte v ohlajeni puding (z mikserjem na kratko!!) Biskvit natančno obložite z okvirjem, seveda vse delate v pekaču! Kremo namažite po biskvitu ter jo enakomerno poravnajte (to je zelo pomembno!). Krema se mora sedaj strditi! Med tem časom skuhajte preliv. Najprej vsebino raztopite z mešanjem kar v hladnem višnjevem soku, nato pristavite na štedilnik in med mešanjem segrejte tik do vrenja.

Nato odstavite in počakajte da se preliv nekoliko ohladi... in ko opazite prve znake želiranja, ga prelijte čez kremo. Pri tem morate biti zelo pazljivi, ker preliv hitro želira, vi pa rabite povsem gladek preliv, da bo končni izdelek lep, vam pa v veselje in ponos.
Srčke izrežite naslednji dan.

Okvir previdno odstranite tik pred izrezovanjem, ob notranjem robu si pomagajte s tankim nožem, ki ga pokončno povlečete ob robu biskvita.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.