"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Medeni zajtrk, s katerim smo želeli opozoriti na pomembnost čebel, opraševalcev, medovitih rastlin in nenazadnje medu ter medeni pridelkov. Predvsem pa smo si kot prvi in edini, v času, ko je bilo to skoraj nesprejemljivo, upali na glas reči: »Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!«
Med je del slovenske hrane. (Foto: Freepik.com)
Med je del slovenske hrane. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Akcija Medeni zajtrk je bila več kot zelo dobro sprejeta in je prešla na državni nivo, in na predlog Čebelarske zveze je nastal Tradicionalni slovenski zajtrk, izvaja pa se vsak tretji petek v novembru. S tem opozarjamo na pomembnost jutranjega obroka ter živil, ki ga
sestavljajo.

Na ta dan obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS prav tako na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Akcija se danes vsesplošno izvaja po celi Sloveniji, dobro pa je sprejeta tudi drugod po svetu.

Na Čebelarski zvezi Slovenije se kakovosti in pomembnosti lokalno pridelanih živil še posebej zavedamo, zato smo vsem deležnikom predstavili pobudo naj se Dan slovenske hrane razširi v Teden slovenske hrane. Kot pobudniki smo v ta namen letos izdali tudi knjižico Recepti z okusi Slovenije.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ob tej priložnosti poziva vse Slovenke in Slovence, da čim prej obiščemo lokalnega čebelarja in kmeta ali pa na prodajnih policah poiščemo hrano s poreklom: Slovenija. Bodimo del skupnega projekta Teden slovenske
hrane in prepričan sem, ko boste okusili pravi lokalni med in pristno okusno lokalno hrano, bo ta pogosteje na vaših mizah. Okusov Slovenije v hrani iz uvoza ne boste našli.

Letošnji Tradicionalni zajtrk se hitro bliža in na Čebelarski zvezi ga vsako leto podpremo. Boštjan Noč, predsednik, predstavniki upravnega odbora in vsi zaposleni javne svetovalne službe oz. svetovalci specialisti za ekonomiko, za zagotavljanje varne hrane, tehnologijo čebelarjenja, opazovalno napovedovalno službo, bomo letos obiskali: OŠ Notranjski odred Cerknica, podružnica Sv. Duh na Ostrem Vrhu, OŠ Nove Jarše, OŠ Sostro, OŠ Ivana Cankarja
Ljutomer in Vrtec Ljutomer, OŠ Črnomelj, OŠ Križe, Tržič, OŠ Lendava, Vrtec Lendava, Vrtec Horjul, vrtec Dobrova, OŠ Vič, Vrtec Antona Medveda Kamnik.

Vabimo vas, da se akciji pridružite tudi vi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Slovenski med Med Medeni zajtrk
Morda te zanima tudi:

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.