Orada na žaru – sestavine:
porcijska orada (poljubno število)
olje za pečenje
peteršilj
česen
sol
olivno olje
tekoča voda
Nasvet: kako pripravimo orado na žaru?
Za pripravo orade na žaru ni nujno potrebno, da ste kuharski mojster, potrebujete le delujoč žar in malo spretnosti. Orada bo najboljša, če bo čimbolj sveža. To lahko preverimo tako, da pogledamo njene oči, bolj kot so bistre in napete, bolj je riba sveža, ter po škrgah, ki morajo biti rožnato – rdečkaste.
Čiščenje orade:
Potrebovali bomo oster nož, ter tekočo vodo. Na trebuhu, pred predrepno plavutjo, boste opazli zadnjično odprtino. Z ostrim nožem zarežemo, od odprtine do njene glave, pazimo da ne zarežemo pregloboko, saj ji tako lahko predremo žolč, česar pa ne želimo, saj bo tako orada, grenkejšega okusa. V notranjosti, so notranji organi ribe, previdno jih v celoti potegnemo ven in ribo operemo pod tekočo vodo.
PREBERITE TUDI: Zdravilni napitek, ki zares razstrupi telo Če je vaša orada sveža, ne potrebuje posebnih začimb. Lahko pa jo vseeno napolnite z žličko tržaške omake, ki jo naredite tako, da v skodelici, skupaj zmešate nasekljan peteršilj in česen, ter čezenj prilijete par žlic olivnega olja, in dodate pol žličke soli.
Peka orade na žaru: Orada je pripravljena za peko na žaru. Žar naj bo dovolj vroč in na njem, naj ne primanjkuje olja za pečenje. Predenj jo pečemo, jo s kuhinjskimi brisačkami, rahlo obrišemo po vrhu, če je njena koža suha, imamo manj možnosti, da se strga. Ko bomo orado položili na žar, naj ima na tisto stran, kjer je njen hrbet, prostora za še eno njeno širino.
Orado pečemo na vsaki strani, 5-10 minut, odvisno od debeline njenega hrbta. Obračamo jo vedno čez hrbet, tako da si pomagamo z vilico in široko kovinsko lopatico.
Če je že pečena lahko preverimo tako, da z vilicami potegnemo za hrbtno plavut, če se lepo vda in pade iz ribe, pomeni, da je ta pečena. Za vsak slučaj, pa jo še prebodemo, na najdebelejšemu delu hrbta z vilicami in ko na vilicah, več ne čutimo upora, ko ta lepo drsi čez meso, je orada pečena.
Na koncu, preverimo le še, če je spodnja stran tudi lepo zapečena.
Še več okusnih receptov najdete tukaj.