KUHALNICA: Napitek za razkisanje telesa

Enostaven način, da ohranimo zdravo telo, je občasno uživanje napitka, ki ga pripravimo kar v domači kuhinji – napitek za razkisanje telesa.
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Pripravite si napitek s sodo bikarbono in razkisajte telo. (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prekomerna zakisanost telesa (acidoza) vodi v številne zdravstvene težave in bolezni. Najprej poglejmo, kako se naše telo sploh zakisa?
 
Hrana sodobnega časa, t. i. trgovinska hrana, kjer je sladkor dodan skoraj vsakemu živilu, zakisa telo. Potem so tukaj še alkohol, pijače s kofeinom, mlečni izdelki, meso itd.
 
 
Vsa ta živila znižujejo pH v telesu in posledica je zakisanost telesa.
 
Kako ugotovimo, da je naše telo zakisano – kakšni so simptomi?
 
Peče nas zgaga, imamo razdražen želodec, pogoste prebavne motnje, smo kronično utrujeni, brez energije, težje se skoncentriramo, bolj smo dovzetni za stres in nervozo, imamo težave s spanjem …
 
Katere so najpogostejše težave in bolezni, ki jih povzroča zakisanost telesa?
 
Zakisano telo je razlog za mnoge bolezenske težave, predvsem bolezni sodobnega časa oziroma civilizacijske bolezni, kot so diabetes, rak, osteoporoza, migrena, celulit, razne alergije, tudi putika, revma, motnje v prekrvavitvi, bolezni srca in ožilja, številne gripe, obolenje zob, slab zadah iz ust, zaprtje, driska in še bi lahko naštevali.
 
Napitek za razkisanje telesa – pripomočki:
  • 2 dl kozarec ali skodelica
  • 1 žlička (najboljša je keramična ali lesena)


Napitek za razkisanje telesa – sestavine:

  • 2 dl vode (tople ali vsaj sobne temperature)
  • 1/4 – 1 žlička jedilne sode bikarbone


Napitek za razkisanje telesa – postopek:

Soda, ki deluje na naše telo bazično, ni novost, uporabljale so jo že naše babice, prababice, veliko pred njimi pa celo Egipčani. S pomočjo sode na povsem enostaven način spreminjamo oz. uravnavamo pravi pH v telesu.

Sodo bikarbono damo v 2 dl tople vode in dobro premešamo. Količino sode prilagodimo posamezniku. Če se s sodo srečujete prvič, bo dovolj, da vzamete četrt žličke, da se navadite na okus, ki je malce poseben, “slan”. Za boljši okus lahko po želji dodamo malce limoninega soka. Da, prav ste prebrali – limona, čeprav je kislega okusa, deluje v telesu bazično in je naravni blažilec zgage.

Počakamo, da se soda bikarbona popolnoma raztopi v vodi, šele nato lahko napitek popijemo.

Preberite tudi: Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Pomembno je, da napitek za razkisanje telesa ne pijemo med obrokom, tik pred obrokom ali kakšno uro po obroku. Soda bikarbona namreč nevtralizira želodčno kislino in zaradi tega bi se hrana slabše prebavila. Najboljše je, da jo zaužijemo zjutraj na tešče ali zvečer, pred spanjem. Ker lahko marsikje na spletu preberemo, da mnogi ta napitek priporočajo za vsakodnevno uživanje, naj dodam – bodimo zmerni, poslušajmo svoje telo in napitek popijmo občasno ali po potrebi (npr. ko nagaja zgaga).


Še več receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

KUHALNICA: Obrnjena ananasova torta

Obrnjena ananasova torta je naravnost božanskega okusa ...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Iz Jožičine kuhinje: Linške oči

Jožica tokrat predstavlja enostaven in slasten recept z...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih ...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.