Polpeti iz bučk in korenčka – sestavine: za 3 osebe
1 večja bučka (približno 1 kilogramska)
1 korenček
2 jajci
približno 8 žlic drobtin
šopek peteršilja
žlica bučnic
malo sira
sol in poper
maščoba za cvrtje
Polpeti iz bučk in korenčka – postopek: Bučko očistimo in grobo naribamo. Dodamo še drobno nariban korenček. Solimo in pustimo, da spusti vodo.
Bučke dobro ožamemo. Dodamo jajca, nasekljan peteršilj, nariban sir, poper, grobo narezane bučnice in malo drobtin. Z rokami dobro pregnetemo. Postopoma dodajamo drobtine, dokler ni zmes kompaktna. Maso postavimo v hladilnik za približno 15 minut, da se sestavine prepojijo.
V ponvi segrejemo maščobo za cvrtje. Iz mase oblikujemo polpete in jih polagamo v vročo maščobo.
Po potrebi dodamo še več drobtin. Polpeti ne smejo biti pretanki, sicer ne bodo dovolj sočni. Na vsaki strani jih cvremo nekaj minut oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjave barve. Ponudimo s krompirjem, majonezno ali smetanovo omako, ajvarjem ali pa le s kosom svežega kruha. Zraven so bo prilegel tudi kozarec hladnega piva.
Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravite tudi v pečici in se tako izognete cvrtju. Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravimo tudi na bolj zdrav način, in sicer v pečici. V tem primeru potrebujemo pekač, obložen s papirjem za peko in pečico, ogreto na 180°C. Polpete položimo na pekač in jih malo pokapamo s sončničnim oljem. Postavimo v pečico in pečemo, dokler ne dobijo lepe rjave barve. Po potrebi jih obrnemo, da se z obeh strani lepo zapečejo.
Brbončice vam bodo hvaležne!
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.