KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bučke ne sodijo na krožnik, vas bo ta recept prepričal. Zlato zapečena skorjica, znotraj pa sočna sredica – jed, ki se lahko kosa tudi z zrezkom. Klasične polpete iz bučk popestrite s korenčkom in bučnimi semeni.
Polpeti iz bučk in korenja (foto: OblizniPrste.si)
Polpeti iz bučk in korenja (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Polpeti iz bučk in korenčka – sestavine:
za 3 osebe
1 večja bučka (približno 1 kilogramska)
1 korenček
2 jajci
približno 8 žlic drobtin
šopek peteršilja
žlica bučnic
malo sira
sol in poper
maščoba za cvrtje

Polpeti iz bučk in korenčka – postopek:
Bučko očistimo in grobo naribamo. Dodamo še drobno nariban korenček. Solimo in pustimo, da spusti vodo.

Bučke dobro ožamemo. Dodamo jajca, nasekljan peteršilj, nariban sir, poper, grobo narezane bučnice in malo drobtin. Z rokami dobro pregnetemo. Postopoma dodajamo drobtine, dokler ni zmes kompaktna. Maso postavimo v hladilnik za približno 15 minut, da se sestavine prepojijo.

V ponvi segrejemo maščobo za cvrtje. Iz mase oblikujemo polpete in jih polagamo v vročo maščobo.

Po potrebi dodamo še več drobtin. Polpeti ne smejo biti pretanki, sicer ne bodo dovolj sočni. Na vsaki strani jih cvremo nekaj minut oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rjave barve. Ponudimo s krompirjem, majonezno ali smetanovo omako, ajvarjem ali pa le s kosom svežega kruha. Zraven so bo prilegel tudi kozarec hladnega piva.
 
Preberite tudi: Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravite tudi v pečici in se tako izognete cvrtju.
Polpete iz bučk in korenčka lahko pripravimo tudi na bolj zdrav način, in sicer v pečici. V tem primeru potrebujemo pekač, obložen s papirjem za peko in pečico, ogreto na 180°C. Polpete položimo na pekač in jih malo pokapamo s sončničnim oljem. Postavimo v pečico in pečemo, dokler ne dobijo lepe rjave barve. Po potrebi jih obrnemo, da se z obeh strani lepo zapečejo.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.